Новини

Повернутися до переліку новин

Фонове забруднення повітря пилом скорочує життя на 2-5 років

Забруднення повітря скорочує життя людини в середньому на 2,2 року, а в найбільш забруднених регіонах, таких як Непал, Індія й Бангладеш, – на 5 років, повідомляє Bloomberg CityLab з посиланням на щорічний звіт Air Quality Life Index.

Найнебезпечнішими частками, що утворюються від спалення викопного палива й зокрема від викидів автомобілів, є пилові часточки PM2.5. У еквіваленті очікуваної тривалості життя таке фонове забруднення шкідливіше за куріння, забруднення води, малярію, воєнні конфлікти й тероризм.

Підвищення на кожні 10 мкг PM 2.5 на кубометр повітря скорочують тривалість життя на 0,98 року.

Стандарт Всесвітньої організації охорони здоров’я обмежує концентрацію PM 2.5 десятьма мікрограмами на кубометр повітря. Щодо Європи, то майже три чверті її території не відповідають цій нормі. Найгірші справи у Східній Європі, зокрема в Україні, Білорусі, Словаччині, Чехії, Словенії, Угорщині, Литви тощо. При цьому найзабрудненіша європейська країна – Польща, особливо міста Варшава та Лодзь.

Експерти також відзначають вкрай сильне забруднення часточками PM 2.5 в Паданській рівнині (Мілан, Турин, Болонья) й регіон турецького промислового міста Бурса.

Щодо України, то тут в середньому концентрація PM 2.5 становить 13 мкг/м3, в той час як у Києві, найбруднішому регіоні країни цей показник підвищено до 15 мкг/м3. Експерти вважають, що якби забруднення вдалося понизити до норм ВООЗ, то кияни жили б у середньому на пів року довше.

У 2013-2017 роках дослідники вивчали фонове забруднення повітря та його вплив на тривалість життя у Китаї. У цей період уряд впроваджував програму з покращення якості повітря з загальним бюджетом 270 мільярдів доларів. Там заборонили запускати нові вугільні електростанції, встановили тисячі пунктів моніторингу повітря та стали обмежувати пересування на автомобілях. Завдяки цим заходам концентрація PM 2.5 знизилася на 29%.

Джерело: hmarochos.kiev.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!