Новини

Повернутися до переліку новин

Геологи дослідили напрям обертання ядра Землі

Геофізики з британського університету Лідса та Інституту геофізики при Швейцарському федеральному технологічному інституті змогли вирішити протиріччя між сейсмічними спостереженнями і даними спостережень за магнітним полем планети. Зокрема, дослідники пояснили те, чому різні методики визначення напрямку обертання ядра планети дають різні результати: деталі наведені в статті для журналу Proceedings of the National Academy of Sciences.

У своїй роботі геофізики змоделювали поведінку геодинамо: земного ядра, яке складається з внутрішнього твердого шару і зовнішнього рідкого шару, причому обидва компоненти системи мають власне магнітне поле. Розрахунки показали, що в такій системі можливе обертання різних шарів у двох протилежних напрямках, причому в рідкому ядрі формується неоднорідний потік. Рідка речовина зовнішнього ядра в моделі вчених рухається уздовж екватора тільки в приповерхневому шарі і саме цей потік зі сходу на захід виявляється при аналізі сейсмографічних даних.

Тверде внутрішнє ядро обертається з заходу на схід зі швидкістю, яка перевищує швидкість обертання поверхні планети і це обертання пов'язане із змінами магнітного поля. Таким чином, магнітні дані не суперечать сейсмічним, так як вони описують поведінку різних компонентів системи, вважають дослідники.

Модель також допускає повільну зміну електромагнітних сил, що впливають на взаємодію рухомих шарів між собою. Це, у свою чергу, повинно приводити до зміни магнітного поля на поверхні і, зокрема , до зміни напрямку дрейфу магнітних полюсів. Автори підкреслюють, що попередні дослідження намагніченості мінералів і навіть археологічних знахідок свідчили на користь нестабільності магнітного поля в довготривалій перспективі, яка відображена в їх моделі.

Сейсмічні дані є одним з основних джерел інформації про ядро планети. Аналіз магнітного поля також дозволяє отримати додаткові відомості про процеси всередині планети, однак цей метод придатний тільки для Землі та інших небесних тіл з власної магнітосферою. Менш значущим, але важливим методом дослідження внутрішньої будови Землі є аналіз теплового потоку з глибини; до числа поки що перспективних відносять нейтринні спостереження, але вони на разі не так поширені. У дуже невеликих масштабах умови всередині ядра планети також можна відтворити в лабораторії, використовуючи особливо потужні преси.

Geograf.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!