Новини

Повернутися до переліку новин

Хмари диму над Броварами: причини та наслідки

Загадковий білий серпанок спостерігається із 25 липня. Туман утворився внаслідок особливих метеорологічних умов і протримається до перших чисел серпня. Ми розібралися у причинах його появи та дізнались, як це позначиться на здоров’ї кожного із нас.

Причину білої димки екологи вбачають у поєднанні спекотної температури з високою вологістю землі. Розпочався до речі останній тиждень липня у Броварах із дощу. Тоді у місті спостерігалась подвійна веселка. Далі – зміна температури, спека і незвичний серпанок. За словами чиновників Держпродспоживслужби, це сприяє накопиченню й утриманню шкідливих домішок в приземному шарі атмосфери. У свою чергу медики попереджають, що подібні метеоумови підвищують ризик загострення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, легень, серцево-судинної системи, сприяють алергічним проявам у людей, в тому числі нападів бронхіальної астми.

Так, станом на 22-25 липня 2016 року рівень забруднення в Києві перевищив звичайні середньодобові концентрації (ГДК): діоксиду азоту - у 2,75-3,25 раза на всіх постах, крім проспекту Науки, 37 і зони Гідропарку; формальдегіду в 1,0-1,3 раза на пл. Бессарабській, вул. Каунаській, пл. Перемоги, 98/2, пл. Московській. До речі, місця, де не зафіксовані суттєві перевищення норми, територіально близькі до Броварів. У нашому ж місті таких досліджень не проводили. Так повідомив завідувач Броварського райвідділу лабораторних досліджень ДУ «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України» Віталій Прокопенко. У місті планові моніторинги стану повітря проводяться двічі на рік – взимку та влітку. Через те, що до місцевої санепідемслужби скарг від мешканців не надходило, – офіційних причин для позапланових перевірок не було.

Вплив на людину

Білий серпанок сам по собі не завдає шкоди здоров’ю людини. Але тільки до тих пір, поки в ньому не накопичиться багато шкідливих речовин і він перетвориться на смог.

«У великих містах з пожвавленим транспортним рухом до природного туману додаються вихлопи машин, різні викиди, і тоді з’являється смог - така собі окрошка зі звичайного природного туману і шкідливих вихлопів. У Києві зараз те ж саме. У деяких місцях цей туман навіть має вже такий темнуватий колір - ці вихлопи та гази видно неозброєним оком. Сам по собі такий туман повинен бути білим, але він уже стає сірим, що свідчить про те, що в ньому багато сажі та інших шкідливих речовин. Він виглядає красиво десь біля річок, на природі, але коли в місті він насичується всякою гидотою і перетворюється на смог, то стає небезпечним», - говорить директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. За його словами, багато хто скаржиться на те, що у них у горлі дере, підвищується сонливість. Все це пояснюється цим атмосферним явищем.
Однак у Держпродспоживслужбі попереджають, що подібні метеоумови підвищують ризик загострення хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів, легенів, серцево-судинної системи, сприяють алергічним проявам у людей, в тому числі нападам бронхіальної астми.

Медики кажуть, що в першу чергу задимленість позначається на здоров’ї людей, які впродовж тривалого часу перебувають або працюють на відкритому повітрі.

«Це двірники, працівники громадського транспорту, комунальних служб. У групі ризику також перебувають пацієнти, які страждають на захворювання органів дихання, мають серцево-судинні патології, оскільки дихання тісно пов’язане з роботою серця. Також пацієнти з хронічними захворюваннями, такими як цукровий діабет, порушення серцевого ритму», - повідомив Сергій Онищенко, заступник головлікаря Київської клінічної лікарні №1.

Як боротися?

З перших днів появи серпанку екологи в один голос заявили: якщо така ж жарка та безвітряна погода протримається ще хоча б 3-4 доби (а так і було), то кількість забруднених речовин у серпанку буде збільшуватися з кожним днем. Але якщо з туманом боротися не можна, то ось із забрудненістю повітря - можна. І потрібно. Причому - глобально, вважає Володимир Борейко: «По-перше, треба припинити вирубувати дерева. По-друге, змушувати власників машин не використовувати несертифікований бензин - він дешевий, але дуже шкідливий. По-третє, розвивати екологічно чистий транспорт. По-четверте, пускати потоки вантажних машин не через місто, а в об’їзд».

Містяни, зі свого боку, можуть захистити себе від негативного впливу забруднення. Для початку медики радять якомога менше перебувати на відкритому повітрі та більше - в закритих приміщеннях. Екологи також радять проводити більше часу на природі, або взагалі по можливості виїжджати за місто, а на ніч вішати на вікно вологу тканину, щоб утримувати пил, який може з вулиці потрапляти в приміщення.

Розвіється у серпні

Державна служба з надзвичайних ситуацій прогнозує розсіювання смогу на початку серпня. Несприятливі метеорологічні умови (спекотний характер погоди, слабкий вітер у приземному шарі) за прогнозом Гідрометцентру залишатиметься в регіоні до 31 липня.

Джерело: pravdatyt.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!