Новини

Повернутися до переліку новин

Інвентаризація відходів: ключові аспекти

Інвентаризація відходів – це комплекс заходів, що проводиться з метою виявлення,  ідентифікації, опису і реєстрації відходів,  обліку обсягів їх утворення, утилізації та видалення, а також виявлення і обстеження місць утворення відходів і об’єктів поводження з ними.

Під час інвентаризації відходів перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан, відповідність критеріям поводження.
 

Необхідність проведення інвентаризації відходів передбачена: 

  • Конституцією України;
  • Директивою  2008/98/ЄС  про  відходи  (рамкова директива); 
  • Директивою  1999/31/ЄС  про захоронення  відходів;
  • Директивою  2006/21/ЄС  про  управління  відходами  видобувної промисловості;
  • Кодексом України «Про надра»; 
  • Водним кодексом України;
  • Земельним кодексом України;
  • Законами України  «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про охорону земель», «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону праці», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;
  • Порядком  ведення державного обліку і паспортизації відходів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 листопада 1999 р. № 2034;
  • Інструкцією про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженою наказом Міністерства фінансів України 30.11.1999  № 291;
  • Положенням про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014  № 879;
  • ДК 005-96;
  • Порядком  ведення  реєстру  об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 серпня 1998 р. № 1360;
  • Інструкцією щодо складання реєстрових карт об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього   природного середовища та ядерної безпеки України  від 17.02.99 № 41.

Порядок проведення інвентаризації відходів передбачає декілька стадій:

Підготовча стадія, коли для проведення інвентаризації відходів на підприємстві розпорядчим документом створюється інвентаризаційна комісія з представників апарату управління підприємства, бухгалтерської служби, особи, відповідальної за охорону навколишнього природного середовища,  працівників підприємства, які знають об’єкт інвентаризації, первинний облік та виконавців звіту з інвентаризації, у складі якої визначається голова.

Друга стадія – виявлення, ідентифікація відходів. Інвентаризація проводиться повним складом інвентаризаційної комісії та у присутності матеріально відповідальної особи. Комісія забезпечує додержання правил проведення інвентаризації, повноту і точність внесення до звіту з інвентаризації  даних про відходи, правильність та своєчасність оформлення матеріалів інвентаризації. Наявність відходів при інвентаризації встановлюється шляхом обов’язкового їх підрахунку, зважування, обміру.

Остання стадія – оформлення результатів інвентаризації відходів, а саме підготовка Звіту з інвентаризації відходів та підготовка пропозицій (у т.ч. і як складові Звіту).

Дізнайтеся детальніше про порядок проведення інвентаризації відходів, основні засади поводження з відходами, статус  суб’єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами, заходи щодо запобігання або зменшення обсягів утворення відходів та юридична відповідальність за порушення законодавства про відходи. Запрошуємо на дистанційний курс підвищення кваліфікації «Екологічне право. Екологічна безпека. Вищий рівень».

Тривалість курсу: 26 жовтня  – 21 грудня 2020

За результатами навчання видаються два документи, що підтверджують факт підвищення кваліфікації:

1. Документ державного зразка про підвищення кваліфікації.

2. Сертифікат учасника курсу екологічного права, що видається за сприяння Professional Association of Ecologist of Ukraine. 

Участь платна. Встигніть приєднатися до останньої групи 2020 року по старій вартості.
Знижка для членів ПАЕУ – 10%


З питань участі:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!