Новини

Повернутися до переліку новин

Київський метрополітен вчасно скасував тендер на утилізацію небезпечних відходів

Небезпечні відходи столичного метрополітену ледь не потрапили у руки шахраям. Можливі негативні наслідки припинили розголос у ЗМІ і своєчасне анулювання тендера, повідомляє УНН.

Йдеться про тендер на утилізацію небезпечних відходів, включаючи ртутні лампи. Два роки тому повідомлялося, що переможцем торгів стала компанія  НВП «Новінтех», яка не має ліцензії на утилізацію ртуті.

У тендерній документації при цьому вказувалося, що підрядником переможця буде «Микитртуть» – утилізатор ртуті, який розташований на непідконтрольній території України у Горлівці Донецької області.

Зрозуміло, що фізично виконати зазначені у тендері послуги підприємтство «Микитруть» не могло, що і підтвердив керівник цього окупованого підприємства.

Після розголошення всіх цих неузгоджень, КП «Київський метрополітен»  таки вирішив перевірити тендерну документацію компанії і направив запит до Мінприроди. Виявилося, що на той момент ліцензія «Новінтех» на поводження з небезпечними відходами вже була повністю скасована.

«Після отримання листа від Міністерства екології та природних ресурсів України КП «Київський метрополітен» достроково розірвало договір з ТОВ НВП «Новінтех» № 0609/11-ЄС-17. Наразі ніяких договірних відносин між КП «Київський метрополітен» і ТОВ НВП «Новінтех» немає», - повідомили у київському метро.

У той же час, залишилася інша проблема – ці небезпечні відходи за три роки так ніхто і не утилізував, і пошуки утилізатора тривають.

Нагадаємо, сфера поводження з небезпечними відходами та отрутохімікатами в Україні не врегульована. Тендерний майданчик ProZorro однаково доступний як професіоналам, так і шахраям. Останні, знаючи, що переможця визначить всього один критерій - ціна, - свідомо занижують вартість послуг і таким чином виграють торги.

Це призводить до того, що в кінцевому підсумку небезпечні для живих істот речовини опиняються у річках, лісосмугах, на звалищах і т.д.

Мінприроди розпочало вирішувати проблему лише у 2018 році, після зняття мораторію на перевірки бізнесу у цьому сегменті. За рік відомство позбавило ліцензій близько 60 компаній - за невідповідність вимогам.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами УНН

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!