Новини

Повернутися до переліку новин

Львів долучається до світової ініціативи "нуль відходів"

Львів почав розробляти стратегію поводження з твердими побутовими відходами на 2017-2022 роки, в рамках якої має намір долучитися до світової ініціативиZero Waste.

Як зазначає заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, місто повинно перейти від управління відходами до управління ресурсами, що сприяє економічному та соціальному розвитку, передає Дивись.Інфо. 

«Пріорітет надаватиметься заходам із запобігання утворення ТПВ, роздільному збору сміття та повторному використанню товарів, - пояснює чиновник. – Zero Waste не означає, що відходи будуть скорочені до нуля - йдеться про максимально ефективне їхнє використання».

Згідно зі стратегією, план дій охоплюватиме декілька пріоритетних напрямів: попередження; повторне використання; сортування; перетворення в енергію; захоронення. 

У Львові планують зосередитися на перших трьох позиціях, підкреслює Андрій Москаленко."Попередження, повторне використання та сортування ТПВ - кожен з цих блоків ми хочемо наповнити дуже конкретними діями, які можемо робити на міському рівні», - зауважує чиновник.

За проміжними результатами напрацювань, стратегія охоплюватиме: 

- промоцію зменшення кількості відходів, їх сортування та переробки; 
- створення умов для ефективного сортування сміття; 
- освіту для різних груп населення; 
- роботу з бізнесом та економічні стимули. 

За словами Андрія Москаленко, до розробки стратегії поводження з відходами у Львові на 2017-2022 роки мають намір залучити громадськість із різних середовищ. «Ми звернулись до німецьких колег, які працюють над національною стратегією поводження з ТПВ, до наших міст-партнерів у Польщі, до "Зеленої столиці" Любляни, до одного з найбільш зелених міст Європи - міста Фрайбурга, які допомагатимуть нам у роботі над нашою візією, - пояснив він. – Хотілося б щоб через 5 років хоча б 30% відходів не йшли на захоронення, а сортувались та перероблялись".

За словами координатора соціальної ініціативи "Хтось не зробить" Олега Котиса, до формування нової стратегії та програми поводження з відходами у Львові на найближчі роки буде залучена максимальна кількість людей.

"Zero waste" дозволить львів’янам переосмислити ставлення до ресурсів, переконана консультант з питань сталого розвитку Ірина Миронова. 

«У стратегії буде закладене нове бачення того, як зменшити кількість сміття, яке займає величезні площі в Україні, - прогнозує фахівець. - Налагодивши систему попередження утворення відходів, їх повторного використання і переробки, ми зможемо економити ресурси".

Львів може максимально використати у розробці стратегії польський досвід, переконана керівник міського управління інвестицій та проектів Ольга Сивак. «Нещодавно ми були в Кракові, де вже розроблено глибоку стратегію поводження з ТПВ, - говорить вона. - Спільними зусиллями громадськості, активістів та міжнародних експертів Львів стане першим містом в Україні, яке матиме правильну європейську стратегію поводження з відходами».

Публічне обговорення стратегії поводження з ТПВ відбулося 11 січня в Центрі міської історії.

Щорічно Львів продукує орієнтовно 240 тис. тонн сміття, тобто на кожного мешканця в середньому припадає близько 280 кг ТПВ на рік.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!