Новини

Повернутися до переліку новин

Масштабна модернізація та дерегуляція у сфері надрокористування: Президент підписав відповідний закон

Президент України підписав євроінтеграційний закон щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами. Фактично, з його прийняттям Україна розпочинає масштабну модернізацію та дерегуляцію правил роботи у цій сфері — за європейським зразком.

Головна мета — забезпечити стале надрокористування в Україні, зберегти баланс із захистом довкілля, залучити необхідні інвестиції у сектор та встановити ефективний державний контроль.

Що передбачає закон для спрощення роботи бізнесу:

1. Спрощуються дозвільні процедури.

Скасовуються дублюючі дозволи. Зменшується кількість випадків, які вимагають надання висновків Міндовкілля. Як результат — спецдозвіл можна буде отримати втричі швидше та розпочати видобуток на ділянці вже через 5 місяців.

Впроваджуються наскрізні ліцензії, тобто можливість отримати один дозвіл одразу і на геологічне вивчення, і на видобування корисних копалин.

Вводиться можливість отримання поза аукціоном спецдозволу на користування надрами для корисних копалин місцевого значення для власників земельних ділянок, в межах яких розташована ділянка надр площею до 25 га.

2. Цифровізація діалогу з державою та вільний доступ до геологічних даних.

Передбачено створення Єдиної державної інформаційної системи користування надрами, до якої будуть інтегровані всі наявні реєстри з геологічною інформацією

Підприємства не лише подаватимуть документи онлайн для отримання дозволів, але і звітуватимуть про роботу через е-кабінет надрокористувача.

3. Впроваджуються гарантії прогнозованості роботи для надрокористувачів.

Часті зміни до підзаконних нормативних актів завжди впливають на роботу бізнесу. Щоб уникнути таких ситуацій, законом передбачено закріпити всі процедурні питання саме на рівні Кодексу України про надра, внесення змін до якого є більш складним процесом.

Що означає реформа надрокористування для українців?

Сталий розвиток надрокористування — це, в першу чергу, необхідні сировинні ресурси для відбудови нашої країни, а також значний внесок у підтримку національної економіки та енергетичну безпеку України.

Крім того, закон впроваджує економічний паспорт, який дозволить українцям отримати частину доходу від ренти за користування надрами.

Для чого потрібна реформа державі?

Ми поставили за мету зробити надрокористування в Україні сталим, прозорим та водночас інвестиційно привабливим, забезпечити рівний та вільний доступ до надр, а всю інформацію максимально відкрити. А ще встановити чіткий контроль на рівні держави.

У законі визначено інструменти захисту національних інтересів. Зокрема, встановлено заборону на користування українськими надрами для громадян та резидентів країни-агресора.

Визначено і механізми протидії незаконному видобутку та вирішення проблеми «сплячих ліцензій».

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!