Новини

Повернутися до переліку новин

Від сталого надрокористування до інновацій та розвитку економіки: відбулось засідання секторальної робочої групи з критичних мінералів

Такі робочі групи формуються Урядом України по всім секторам економіки у рамках роботи над Планом України. Він необхідний для реалізації програми Ukraine Facility та розробки галузевих стратегій розвитку. 

У рамках заходу представники Уряду та бізнесу обговорили вектори розвитку галузі надрокористування в контексті руху України до ЄС та необхідності масштабної відбудови країни. Йшлося також про залучення інвестицій і технологій у галузь та комплекс реформ. 

За словами заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Євгенія Федоренка, у фокусі України – запустити сталі, відповідальні, екологічно чисті проекти у сфері критичної сировини з відповідною інфраструктурою з переробки та створення товару з доданою вартістю в Україні. Розробка 12 корисних копалин дозволить країні здійснити “стрибок” від виробництва сировини до інноваційної продукції. Мова про стратегічні корисні копалини, такі як титан, цирконій, графіт, нікель, берилій, рідкоземні метали, уран, калійні солі, вуглеводні, вапняк. 

Одним із стратегічних завдань є інтеграція України в світові ланцюги критичного постачання, ланцюги збільшення додаткової вартості, тобто виробництво товарів і продукції з критичних мінералів”, – зазначив Євгеній Федоренко. 

За його словами, відповідні стратегічні проєкти вже були представлені на Лондонській конференції з відновлення України. Робота у рамках секторальної робочої групи є продовженням цього діалогу. Експертиза учасників, їхні ідеї та напрацювання щодо інвестиційних проєктів в галузі допоможуть не лише відбудові України, але й покликані вивести країну на новий рівень технологічного та економічного розвитку.

Довідково 

Програма Ukraine Facility розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років. Кошти будуть спрямовані в державний і приватний сектори економіки та для фінансування бюджетних витрат.

До складу секторальної робочої групи з критичних мінералів увійшли представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державної служби геології та надр України. Діяльність групи координується Міністерством економіки України за аналітично-консалтингової підтримки Київської школи економіки.

Напрацювання робочої групи будуть використані для формування стратегічних документів розвитку галузі надрокористування та включені до Плану України, робота над яким триватиме до 31 жовтня. 

Загалом створення таких секторальних робочих груп є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.

 

Джерело: Міндовкілля

Також дізнавайтеся, які існують види користування надрами з матеріалу "Нормативно-правові засади надрокористування".

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!