Новини

Повернутися до переліку новин

Методи, які використовують країни світу для контролю промислових відходів

Жодне промислове виробництво не може бути безвідходним. А оскільки значна кількість відходів стає небезпечними речовинами, які можуть забруднити довкілля та серйозно йому зашкодити, у кожній країні на законодавчому рівні ввели норми та стандарти щодо правильної обробки, зберігання та утилізації.

Для початку у законах ввели процес визначення та класифікації рівня небезпеки речовини, від якого залежить як саме будуть поводитися з нею, адже існує цілий ряд методів контрою за утилізацією відходів – від вторинного перероблення до захоронення.

Після цього країни ввели в дію ряд законів, які регулюють поводження із промисловими відходами.

ООН


ООН розробила та ввела у дію ряд конвенцій, які діють на міжнародному рівні та регулюють поводження з промисловими відходами. 

Зокрема, це Базельська Конвенція про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням, в якій також забороняється передача небезпечних відходів з розвинутих країн у менш розвинуті, та Роттердамська конвенція про процедуру попередньої обгрунтованої згоди відносно окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі, у відповідності до якої під час імпорті небезпечних хімічних речовин мусить використовуватися правильне маркування, мусять бути вказівки щодо безпечного поводження та мусить міститися дані про обмеження та заборони у відношенні цієї речовини. У Роттердамській конвенції охоплено кілька десятків небезпечних речовин, які можуть утворитися в результаті промислового виробництва.

Європейський Союз


В Європейському Союзі у 2010 році ввели Директиву про промислові відходи, яка зобов’язує не тільки встановлювати контроль за промисловими відходами, а й зменшувати їхню кількість, модернізуючи виробничі потужності, використовуючи НДТМ.

Також була прийнята Рамкова директива щодо відходів, яка повинна стимулювати переробку небезпечних речовин у вторинну сировину. Таким способом підприємства не тільки будуть зменшувати негативний вплив на довкілля, а й раціональніше використовувати природні ресурси.

Окрім специфічної політики управління відходами або галузевої політики, інші ширші політичні заходи у сфері відходів та ефективності використання ресурсів також матимуть вплив на утворення та відновлення промислових відходів у найближчі роки, зокрема, політичні заходи щодо циркулярної економіки. Пакет Циркулярною Економіки 2018 року встановлює стратегічні рамки заходів, які допоможуть стимулювати перехід Європи до циркулярної економіці, підвищити глобальну конкурентоспроможність, сприяти сталому економічному зростанню і створенню нових робочих місць. В рамках пакету заходів по циркулярної економіці комісія уточнить правила, що стосуються побічних продуктів і статусу кінцевих відходів, що допоможе підтримати розвиток промислового симбіозу-процесу, за допомогою якого відходи однієї компанії можуть стати ресурсами для іншої компанії.

Китай


В Китаї, де набагато м’якше законодавство щодо промислових відходів, діє адміністративний захід з контролю забруднення, викликаного електронними інформаційними продуктами або китайська директива RoHS. Ця директива контролює ввіз в країну шести речовин, які вважаються екологічно небезпечними.

США


У США прийняли закон, що передбачає відповідальність, компенсацію, очищення і надзвичайне реагування за небезпечні речовини, що викидаються в навколишнє середовище, а також очищення неактивних місць поховання небезпечних відходів. 

У країні нараховується близько 40 тисяч забруднених об’єктів, із яких близько 1600 вважаються найбільш забрудненими і піддаються довшим відновлюючим дослідженням та діям.

Також в деяких країнах ввели програми та інструменти для збору та контролю за небезпечними хімічними речовинами. 
Зокрема:

  • Турецька система екологічних показників, включаючи показники по небезпечних відходів;
  • Іспанська національна програма щодо запобігання утворення відходів на 2014-2020 роки, яка включає докладну інформацію про конкретні ініціативи щодо поліпшення управління промисловими відходами;
  • Шведська ініціатива сталеливарної промисловості щодо збільшення рекуперації та повторного використання побічних продуктів;
  • Грецький цифровий регістр відходів, який надає детальну і систематизовану електронну платформу для збору даних про відходи;
  • Цифрова платформа повторного використання твердих відходів для Балкан.

Джерело Прес-служба Ecobusiness Group

Запрошуємо 26 лютого 2021 року на Експрес-курс підвищення кваліфікації менеджерів природоохоронної діяльності «УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!