Новини

Повернутися до переліку новин

Мікрочастинки пластику можуть потрапляти в організм людини через морепродукти

Майже 220 видів морських організмів заковтують мікрочастинки пластику, причому більше половини з них людина вживає в їжу. Це не рахуючи птахів, черепах і ссавців. М'ясо великої риби для людини безпечне, оскільки мікрочастинки містяться тільки в кишківнику, який не вживають в їжу.

Небезпеку загалом становлять морепродукти, які споживають в їжу без попереднього потрошіння.

Про це йдеться в новій доповіді Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО). Автори доповіді досліджували вплив найдрібніших частинок пластику — діаметром 5 мм і менше — на навколишнє середовище та здоров'я людини.

З 1950 року обсяги виробництва і використання пластикової продукції постійно зростають. У 2015 році цей показник сягнув 350 млн тонн.

До середини століття, як очікується, людство буде виробляти мільярд тонн пластику в рік. Мікрочастинки з'являються в результаті розпаду великої продукції: пляшок, склянок, рибальських сіток, а також виробництва різних матеріалів, що складаються з дрібних елементів, наприклад, абразивного порошку.

В організм людини токсини потрапляють через воду, повітря і м'ясо морських організмів, насамперед тих, яких не потрошать до вживання в їжу. Однак і більша риба може становити небезпеку, оскільки наночастинки пластику можуть всмоктуватися з її кишківника і потрапляти в кровотік.

Автори доповіді закликають людство відмовитися від використання одноразової пластикової продукції, не викидати її в море, замінювати пластикові елементи рибальських снастей на більш екологічно чисті варіанти, а також поліпшити моніторинг пластикового забруднення в країнах, що розвиваються.

Джерело: журнал «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» за матеріалами Новини ООН

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!