Новини

Повернутися до переліку новин

Міндовкілля продовжує роботу над реформуванням системи хімічної безпеки в Україні

Наразі Міндовкілля працює над імплементацією положень одного з базових європейських технічних регламентів у сфері хімічної безпеки – REACH. Для цього вже розроблено відповідний проєкт урядової постанови «Про затвердження Технічного регламенту щодо безпечності хімічної продукції». Впровадження норм документа обговорила заступниця Міністра Олена Крамаренко з представниками бізнесу. До заходу долучилося 55 учасників.

Технічний регламент щодо безпечності хімічної продукції передбачатиме обов’язкову реєстрацію всіх хімічних речовин, які виробляються, імпортуються та вводяться в обіг на ринку України. Адже у Європейському Союзі діє принцип: немає інформації про хімічну речовину – немає ринку. Саме такі норми буде впроваджено у нашій країні.

Прийняття документа дозволить:

  • ефективно управляти хімічною продукцією на ринку з прорахованими ризиками та оцінкою небезпечності для довкілля та здоров’я людини;
  • створити єдину базу даних хімічних речовин;
  • ввести механізми обмежень та заборон для продукції, що містить канцерогени, мутагени, біоакумулятивні та токсичні для довкілля речовини.

«Для Міністерства важливо, щоб європейські норми впроваджувалися не лише на папері, але й демонстрували свою ефективність на практиці. Тож ми відкриті до діалогу з учасниками ринку. Лише у співпраці можна досягти головної мети – захисту довкілля та здоров’я людей», – наголосила Олена Крамаренко.

У рамках зустрічі учасники обговорили:

  • специфіку українського ринку хімічної продукції;
  • проблемні питання впровадження нових вимог регулювання;
  • вимоги щодо реєстрації хімічних речовин, у тому числі у складі хімічної продукції.

Учасники домовилися проводити такі зустрічі регулярно для ефективної реалізації положень Технічного регламенту, прийняття якого очікується вже найближчим часом.

Нагадаємо, 10 травня Уряд затвердив Технічний регламент класифікації небезпечності, маркування та пакування хімічної продукції. Цим документом Україна імплементує норми Регламенту CLP, яким впроваджується міжнародна система класифікації і маркування хімічних речовин, встановлена ООН, – GHS.

REACH та CLP –два базові регламенти ЄС у сфері хімічної безпеки, які також має імплементувати Україна відповідно до своїх євроінтеграційних зобов’язань.

 

Джерело: Міндовкілля

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!