Новини

Повернутися до переліку новин

Мінекології скасувало 45 ліцензій утилізаторів небезпечних відходів

У 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів України анулювало 45 ліцензій на провадження господарської діяльності зі здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами підприємствам у Київській, Миколаївській, Одеській, Запорізькій та Херсонській областях.

Як зазначає голова відомства Остап Семерак, з вересня минулого року Мінекології загалом перевірило 74 із 298 суб'єктів господарювання у сфері поводження з небезпечними відходами на відповідність матеріально-технічної бази та документів новим ліцензійним умовам, ухваленим 13 липня 2016 року Кабінетом Міністрів., передає КМУ. 

«Понад половину підприємств виявилися фактично неспроможними виконувати заявлену роботу: неодноразово комісія фіксувала не лише порушення щодо необхідної документації, а й загалом відсутність «утилізаторів» за вказаними адресами, - нарікає міністр. – За підсумками перевірок лише 29 підприємств отримали розпорядження про усунення порушень».

За словами Остапа Семерака, у поточному році Мінприроди продовжить перевірки ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами.

"Цьогоріч плануємо перевірити всіх утилізаторів небезпечних відходів, а також ті підприємства, які вже отримали розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, - запевнив голова відомства. – Наразі вже підписано наказ про перевірку цих підприємств у Києві з 30 січня".

Остап Семерак припускає, що результати подальших перевірок будуть такими ж невтішними. «Зловживання у сфері небезпечних відходів - це багаторічна проблема не кількох регіонів, а всієї України, - говорить міністр екології та природних ресурсів. - Обсяг цього штучно закритого ринку може сягати 10 мільярдів гривень».

Як зазначає Остап Семерак, недобросовісні ліцензіати працюють за двома примітивними схемами, передає Урядовий Кур'єр. 

«В першому випадку підприємство існує лише на папері – свого свого часу воно отримало ліцензію від Мінприроди, не маючи відповідної матеріально-технічної бази, - і оцінює переробку кілограма небезпечних відходів у 1-2, тоді як реальний утилізатор бере 5-7 гривень, - пояснює голова відомства. – У другому випадку створюються бутафорні підприємства: такі утилізатори мають необхідні документи і навіть заявлену матеріально- технічну базу – все добре, поки не спробуєш увімкнути "піч для спалювання небезпечних решток" - нерідко обладнання в неробочому стані».

Підприємства, які працюють у сфері поводження з небезпечними відходами, повинні були упродовж 2-х місяців привести свою діяльність у відповідність із новими ліцензійними умовами ухваленими КМУ 13 липня 2016 року у відповідь на численні скарги громадськості, яка виявила десятки незаконних звалищ ртутних ламп, відпрацьованих мастил та олив, використаних шприців, тощо.

Джерело: ecotown.com.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!