Новини

Повернутися до переліку новин

Міністр Олег Проскуряков підписав Імплементаційну угоду про перезахоронення радіоактивних відходів

18 вересня 2013 року Міністр Олег Проскуряков, як уповноважена особа Уряду, підписав Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм.

Від української сторони взяли участь: Посол, Глава Місії України при НАТО І.О.Долгов, заступник Глави МУН Є.В.Божок, начальник Департаменту міжнародного співробітництва Мінприроди М.Ю.Камаса, заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження М.І.Проскура

Під час церемонії підписання від НАТО були присутні: Генеральний директор Агентства НАТО з питань підтримки (АНП) Майкл Дж. Лайден, заступник помічника Генерального Секретаря НАТО з політичних питань та безпекової політики Дж. Аппатурай, керівник управління реалізації програм АНП Бюлент Тюдеш, постійний представник ФРН в НАТО, Посол Мартін Ердманн, постійні представники делегацій країн-членів та партнерів НАТО. В ході церемонії підписання Посол ФРН в Нато Мартін Ердман відзначив, що Німеччина розглядає Україну як невід`ємну частину Євроатлантичного простору.

«Даний документ створює механізм, який дасть можливість Україні вирішити проблеми зберігання та ліквідації сховищ  радіоактивних відходів за допомогою країн-членів НАТО. Створює правові підстави для здійснення цілого комплексу заходів з реабілітації колишніх територій військового призначення та перепоховання радіоактивних відходів, що утворилися в результаті здійснення військових програм колишнього СРСР», - зазначив Міністр Олег Проскуряков

Проект розрахований на чотири роки. Основний пріоритет - знешкодження радіоактивних відходів в Україні. Знешкодження радіоактивних відходів проводитиметься на дев'яти військових об’єктах в Україні. Радіоактивні відходи в Україні вилучатимуться і вивозитимуться в безпечні місця. Також зазначена угода є першим кроком у механізмі реалізації проектів щодо утилізації й інших типів військових відходів в рамках спільних програм з НАТО.

«Співпраця між Україною і НАТО має значні перспективи і позитивну динаміку. Важливим є те, що вона носить прикладний характер і дозволяє вирішувати конкретні завдання, що стоять перед Україною та країнами-членами НАТО у забезпеченні цілісної безпеки в Європі, невід'ємною складовою якої є екологічна безпека. Упевнений, що наше партнерство і надалі буде розвиватися на благо наших країн», - резюмував Олег Проскуряков.

Міністерство екології та природних ресурсів України в особі Державного агентства України з управління зоною відчуження нестиме відповідальність за виконання Імплементаційної угоди та управління проектами з боку української сторони.

З боку НАТО управління проектами, які будуть виконуватись в рамках Імплементаційної угоди, планується покласти на Федеративну Республіку Німеччина, як на провідну державу з її реалізації.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!