Новини

Повернутися до переліку новин

Місто Буча впроваджує роздільне збирання побутових відходів

У Бучанській міській громаді запроваджено роздільне збирання відходів упаковки з використанням європейських принципів розширеної відповідальності виробника

Роздільне збирання відходів упаковки є стандартною європейською практикою, яка дає змогу відправляти на рециклінг цінні матеріали, із яких виготовляють упаковку. Це суттєво зменшує використання природних ресурсів планети, скорочує вуглецевий слід, дає змогу уникати забруднення навколишнього середовища і світового океану.

Організація роздільного збирання відходів упаковки стала можливою завдяки партнерству міста з Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК), яка представляє інвесторів проєкту – відомих виробників упаковки та продукції в упаковці компаній-членів УКРПЕК (ПРАТ «АБІНБЕВ ЕФЕС УКРАЇНА», (ТОВ «Данон Дніпро», ПРАТ «Eлопак-Фастів», Карлсберг Україна, ТОВ «КЕНПАК УКРАЇНА», ІП «Кока-Колa Беверіджиз Україна Лтд.», ТОВ «Нестле Україна», ТОВ «Сандора» (PepsiCo Україна), ТОВ «Тетра Пак», ТОВ «Проктер Енд Гембл Україна»).

Інвестиції значних коштів у роздільне збирання побутових відходів в місті Буча – це ініціатива зазначених компаній і демонстрація ними соціально відповідальної поведінки, але не тільки. Цим кроком інвестори показують на практиці, що модель розширеної відповідальності виробника, яка закладена в основу системи роздільного збирання відходів упаковки, ефективно працює. Упровадження в Україні розширеної відповідальності виробників щодо упаковки, у якій вони ввели в обіг свою продукцію, стане в майбутньому обов’язковою для України нормою – вона була передбачена Угодою Про асоціацію України з ЄС, уже закладена в Законі «Про управління відходами» і в проєкті Закону «Про упаковку та відходи упаковки», який знаходиться на розгляді Верховної Ради України.

УКРПЕК від імені інвесторів забезпечила необхідну кількість контейнерів для відходів упаковки, організувала вивіз, досортування та рециклінг збирання відходів упаковки. Так, громада зменшить витрати на збирання, вивіз і оброблення побутових відходів, адже їх стане значно менше у баках для змішаних відходів. Роздільно зібрані відходи упаковки будуть перероблятися на українських підприємствах, що потребують цієї втор сировини: наприклад, склобій – на Гостомельському склозаводі, макулатура – на комбінаті в Обухові, відходи пластику та металу – на інших підприємствах.

За інформацією пресцентру «УКРПЕК»

 

Нагадаємо, що у випуску № 12/2023  редакція видання «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» розпитала в голови виконавчого комітету Української Пакувально-Екологічної Коаліції (УКРПЕК) Володимира Слабого про інструменти, що є найбільш ефективними в процесі стимулювання виробників до відповідального поводження зі своїми відходами та упаковкою, а також про досягнення УКРПЕК протягом останніх років.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!