Новини

Повернутися до переліку новин

Морське повітря містить тонни мікропластику

Мікропластик засмічує не тільки воду, але й атмосферу.

Дослідники з Великобританії, Франції та Південної Африки виявили, що мікропластик засмічує не тільки океан, але й атмосферу. Хвилі прибивають пластикову потерть до берега, її найдрібніші частинки потрапляють в повітря, а звідти — в наші легені, повідомляється в дослідженні журналу PLOS ONE.

Вчені і раніше знали, що, насолоджуючись морським бризом, ми вдихаємо бактерії, віруси і розпилену сіль. Тепер дослідники переконалися, що морське повітря містить ще один компонент: подрібнені частинки пластику. Це показали досліди в лабораторії: під лампою ультрафіолетового світла вчені спостерігали, як бульбашки розпорошують флуоресцентні речовини у повітря.

Екологи взяли проби на узбережжі Біскайської затоки у Франції і виявили в середньому 19 фрагментів пластику на кубометр морського повітря. За їхніми оцінками, у світі на берег викидається близько 136 тис тонн микропластика.

Читайте також: ВООЗ визнала мікропластик в питній воді безпечним

Мікропластик — це частинки менше 5 мм завдовжки, пластикова труха, яка через річки і каналізації потрапляє в океан, а звідти — в організм людини і тварин.

Як повідомлялося раніше, міжнародна група вчених зафіксувала найвищу концентрацію мікропластику на морському дні. У Середземному морі біля берегів Італії на квадратний метр морського дна припадало 1,9 млн частинок пластику.

Ці відкладення включають в себе в основному волокна від одягу та інших синтетичних тканин. Крім того, були знайдені також частини більш великих пластикових предметів, які з часом зруйнувалися.

Джерело: ZN,UA за матеріалами PLOS ONE

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!