Новини

Повернутися до переліку новин

На Харківщині через брак коштів зупинили будівництво сміттєсортувального заводу

У містечку Люботин, що на Харківщині, люди змушені жити серед сміття, бо непотріб комунальні служби звозять під їхні вікна. Сортувальний завод у населеному пункті почали будувати, однак роботи нещодавно зупинили через відсутність коштів.

Про це йдеться у спеціальному репортажі з циклу «Засмічена Україна» інформаційного проекту «Перші про головне» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Люботин – невелике містечко, де мешкає близько 25 тисяч осіб. Щороку тут викидають понад 30 тисяч тонн сміття. Увесь непотріб везуть на звалище, розташоване на околиці міста.

Смітнику у Люботині вже півстоліття. Торік на полігоні почали зводити сортувальний завод майже за 100 млн гривень. Гроші виділили із державного бюджет та місцевого природоохоронного фонду. Планувалось, що вологі та тверді відходи тут розділятимуть і відправлятимуть на переробку. А для сміття, яке переробити не вдасться, вирили спеціальний котлован.

Утім, нині на будмайданчику – мертва тиша, бо будівництво заводу зупинили через брак грошей. Об’єкт нині готовий лише наполовину.

«Цього місяця будуть виділені кошти. Десь ближче до кінця жовтня зведення сміттєсортувального заводу відновиться. Ми плануємо завершити будівництво у 2017 році та здати його в експлуатацію», – обіцяє Сергій Магдисюк, директор департаменту Харківської обладміністрації.

Утім місцеві екологи кажуть, що проект заводу настільки жахливий, хоч за голову хапайся. Наприклад, відведення газів, які утворюються на полігоні ТПВ, взагалі не заплановане, та й метод утилізації сміття за допомогою бактерій викликає сумніви.

«Розробники кажуть, що бактерії не діятимуть, якщо температура повітря буде нижчою за 10 градусів. А у нас від жовтня до квітня температура нижча, тому невідомо, що буде утворюватись на тому полігоні», – каже еколог Олег Перегон.

Проти переробного комплексу повстали й деякі мешканці Люботина. Бо, кажуть, техніка почала розрівнювати котлован, розгрібаючи уже накопичене сміття, яким, фактично, підперли кілька будинків. Місцеві тепер на власних подвір’ях бродять ледь не по коліна у відходах.

«У нас сміття лежить за сто метрів від людських хат, а у декого – на городах, біля колодязів тощо. Від зведення заводу ми покращення не дочекались, натомість отримали цілковитий безлад», – обурюється місцева мешканка Оксана Нестеренко.

Натомість у міськраді Люботина стверджують, що не бачать проблем через зведення заводу.

«Деякі люди заперечували проти будівництва заводу. Коли стали з’ясовувати чому, виявили, що ці люди заробляли на тому смітті. Вони збирали макулатуру, скло тощо», – каже голова Люботина Леонід Лазуренко. Він додає, що усі теперішні незручності – тимчасові, допоки не добудують сміттєсортувальну лінію.


Джерело: econews.bei.org.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!