Новини

Повернутися до переліку новин

На Харківщині Держенергоефективності на реальних прикладах продемонструвало переваги проектів із заміщення газу

Держенергоефективності продовжує популяризувати виробництво енергії «не з газу» на місцях. Цього тижня практичний семінар відбувся у Харкові.

Учасники заходу побачили, як на Харківщині забезпечують теплом з альтернативних джерел енергії навчальний заклад та впроваджують енергозберігаючі технології в офісному центрі. У експертному колі присутні обговорили економічні переваги та особливості впровадження в Україні «зелених» проектів.

Мова йде про Харківський офісний центр, що відмовився від газо- та теплопостачання. У центрі встановлено теплові насоси, що використовують енергію повітря і землі та обігрівають семиповерхову будівлю, а це 3,5 тис. м2.

Як розповіли фахівці під час огляду об’єкта, встановлення теплових насосів дозволило повністю відмовитися від газу, бути автономними та енергонезалежними, а найголовніше – в рази економити у порівнянні з традиційним видами опалення.

Крім того, учасники оглянули твердопаливну котельну в м. Дергачі, поблизу Харкова. Котельня працює на деревних пелетах, потужність складає 580 кВт. Вона забезпечує теплом місцеву школу, в якій навчається близько 1500 учнів. Окрім цього, котельня дозволяє заміщувати 135 тис. м3 в рік.

Загалом вартість проекту зі встановлення котельні склала близько 1 млн доларів. При цьому котел японського виробництва «Jica». Лінія виробництва пелет встановлена також за японськими технологіями й знаходиться неподалік котельні.

«Такі проекти із відновлюваної енергетики мають низку переваг. Насамперед, це впевнений шлях до енергонезалежності країни. Також це соціально-економічне зміцнення регіону: посилення роботи малого і середнього бізнесу, створення нових робочих місць, зростання надходжень до бюджетів», – зауважив під час семінару директор департаменту відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Можливість переконатися в перевагах заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку сфери відновлюваної енергетики надано за ініціативи Держенергоефективності, проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Харківської обласної державної адміністрації в рамках третього інформаційно-роз’яснювального семінару з питань розвитку «зеленої» енергетики в Україні, що відбувся 31 березня в Харкові.

Окрім учасників семінару, про перспективи реалізації «зелених» проектів дізналися і глядачі харківських телеканалів «ОТБ» та «Simon».  У ході інтерв’ю Юрій Шафаренко розповів про відновлювану енергетику в Україні, а директор Інституту сталого розвитку Станіслав Ігнатьєв акцентував увагу на перевагах біоенергетичних проектів для українських міст.

Джерело: www.kmu.gov.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!