Новини

Повернутися до переліку новин

На Херсонщині зафіксували рідкісне явище ― «Ранкову глорію»

У червні 2017 року на території Національного природного парку «Олешківські піски» (Херсонщина) було зафіксовано рідкісне явище «Ранкова глорія».

«Ранкова глорія» ― горизонтальна смуга з хмар циліндричної форми, від 3 до 4 км у довжину та від 60 до 70 м у ширину, яка знаходилась близько 70-100 метрів над поверхнею піщаних пагорбів і рухалась зі швидкістю 50-60 км/год., що супроводжувалось гучними шквалами та зрушенням вітру», — повідомив очевидець.

На Козачелагерській арені, за розповідями місцевих жителів, здавна і часто з’являлись незвичні, темні, швидкоплинні хмари, що стало приводом для вчених висувати різні гіпотези, пропонувати різноманітні математичні моделі, які пояснюють складні пересування таких повітряних мас, однак до спільної думки вони так і не дійшли.

Це явище, за даними літературних джерел, є рідкісним і унікальним не лише для України, а й для всього світу. Перші офіційні публікації щодо її появи належать австралійцям з університету Мельбурна. Пізніше, у 70-х роках, її бачили над затоками Карпентарії. Про зустріч з «Ранковою глорією» повідомляли і пілоти Королівської Авіації Австралії у 1942 році. В Україні «Ранкову глорію» бачили в декількох місцях, зокрема, біля Чорного моря.

Свідком цього спостереження став Порубльов Микола Іванович — начальник природоохоронного науково-дослідного відділення «Раденське» (Козачелагерська арена Нижньодніпровських пісків).

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!