Новини

Повернутися до переліку новин

На Сумщині критична ситуація з питною водою: причини та наслідки

Багатодітна сім'я, яка проживає в одному з маленьких сіл Глухівського району, більше року боролася за здоров'я свого дворічного сина, який перестав розвиватися, загальмував розумово і фізично, згасав і танув буквально на очах, а лікарі не могли поставити діагноз і допомогти малюкові. Зрештою батьки хлопчика припустили, що причина може бути в воді з старого колодязя, яку п'є сім'я. Це підтвердили в санепідемстанції та забили на сполох.

Як розповіла Марина Матвієнко, завідуюча Глухівським міськрайвідділом Державної установи «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», коли до неї на прийом прийшли батьки малюка і описали проблему, вона відразу ж зрозуміла, у чому справа: «Вміст нітратів у багатьох колодязях Глухівщини перевищує норму в 10-16 разів, — коментує Марина. — Вживання цієї води загрожує серйозними захворюваннями. У групі ризику — люди з серцево-судинними та дихальними проблемами, а також люди похилого віку та анемічні. Але особливо ризикують діти у віці до трьох років, вони можуть навіть загинути. Справа в тому, що така вода викликає в організмі водно-нітратну метгемоглобінемію — захворювання, обумовлене підвищеним вмістом небезпечної речовини в крові і кисневим голодуванням тканин (гіпоксією), яке розвивається через порушення транспортування кисню кров'ю. Подібні випадки вже були за останні роки в Сумській області.

За словами Марини Матвієнко, ситуація з водою в Глухівському районі  критична. При цьому більшість місцевих жителів навіть не підозрюють, що напувають своїх діточок отрутою, наражаючи їх на смертельну небезпеку. Їх діти хворіють, а лікування не дає ефекту. Лікарі розводять руками, вивчаючи невтішні результати аналізів, а батьки залишаються один на один зі своєю бідою і хворою дитиною.

Практично ніхто не бачить зв'язку між водою з криниці і захворюванням дітей. Проте він існує. Метгемоглобінемія зустрічається в основному у немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні. Це пояснюється тим, що в багатьох селах воду для приготування молочної суміші беруть з колодязів. У поверхневі підземні води легко проникають розчинні речовин із ґрунту, у тому числі і нітрати, якими масово удобрюють поля і городи. Крім того, поруч з джерелом питної води дуже часто знаходяться господарські будівлі для тварин, туалети з вигрібними ямами, місця складування гною.

Вміст нітратів має становити не більше 50 мг на один літр тоді як в деяких колодязях Глухівщини цей показник досягає 800 мг на літр! Тривала метгемоглобінемія призводить до хронічного кисневого голодування, яке тягне за собою затримку фізичного та психомоторного розвитку. Лікування захворювань, викликаних нітратами, можливо лише в умовах стаціонару. Єдиний спосіб профілактики — не пити воду з колодязів, особливо, дітям в перші три роки життя.

Голови сільрад, які зобов'язані регулярно привозити воду на аналіз і тримати ситуацію під контролем, цього просто не роблять, посилаючись на різні причини.

 В КУ «Сумський лабораторний центр МОЗ України» коментують ситуацію так: «Сільські громади повинні самі про себе подбати. По-перше, вимагати укласти договір сільради з лабораторією, фахівці якої приїдуть і визначать контрольні колодязі в різних місцях села. Вони ж порекомендують і оптимальний графік забору проб. По-друге, якщо результати виявляться невтішними, треба вимагати споруди водопроводу, і братися за організацію цієї важливої справи, бо неякісна вода стає причиною багатьох хвороб не тільки дітей, а й дорослих».

Отже, згідно із законом органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечувати жителів населених пунктів якісною питною водою, для цього необхідно укласти договір про обслуговування з будь-якою лабораторією, атестованою для проведення хімічних і бактеріологічних досліджень питної води. Зараз такі лабораторії (як підрозділи КУ «Сумський обласний лабораторний центр МОЗ України») є в кожному райцентрі Сумщини.

Зверніть увагу! У № 8 журналу «Екологія підприємства» — матеріал «Промислове очищення вод: як вирішують проблему українські виробники. Кейси компаній фармацевтичного ринку». А також дізнайтеся про відповідальність за порушення екологічного законодавства у 2017 році.

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!