Новини

Повернутися до переліку новин

Начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) атмосферного повітря Олег Павленко детально розповів про отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря при використанні генератора

Відтак, враховуючи критичний стан в енергетиці, який виник у результаті військової агресії рф, все частіше виникла потреба у використанні бензинових або дизельних генераторів, що у свою чергу призвело до чисельного надходження звернень громадян та юридичних осіб з питання необхідності отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (далі – дозвіл на викиди) при використанні генераторів. Зважаючи на актуальність питання хочеться зазначити наступне. 

Законодавство України явно не було готове до повномасштабного вторгнення і знищення 50 % енергосистеми. Як наслідок, наша держава стала країною генераторів, а довкола їх встановлення та використання ширяться нові й нові міфи. Зокрема, виникла дискусія про необхідність сплачувати екоподаток та отримання дозволу на викиди. 

Відповідно до статті 11 Закону України "Про охорону атмосферного повітря" викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання, об’єкт якого належить до другої або третьої групи, обласними, Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища або через центри надання адміністративних послуг за погодженням з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, а суб'єкту господарювання - об’єкт якого належить до першої групи, суб’єкту господарювання, об’єкт якого знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, або через центри надання адміністративних послуг за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

До першої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До другої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До третьої групи належать об’єкти, які не належать до першої і другої груп.

Враховуючи, що рф розпочала широкомасштабну військову агресію проти України Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 на території України введено воєнний стан. На підставі зазначеного Указу, Кабінет Міністрів України постановою від 18.03.2022 № 314 "Деякі питання забезпечення провадження виробничої діяльності в умовах воєнного стану" установив, що у період воєнного стану право на провадження господарської діяльності може набуватися суб’єктами господарювання на підставі безоплатного подання до органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг декларації про провадження господарської діяльності (далі - декларація), що містить відомості згідно з додатком 1, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензій або інших результатів надання публічних послуг), крім видів господарської діяльності за переліком згідно з додатком 2.

Органи ліцензування, дозвільні органи та суб’єкти надання публічних (електронних публічних) послуг формують та ведуть переліки поданих декларацій, в яких міститься інформація про суб’єкта господарювання (для юридичної особи - організаційно-правова форма, повне і скорочене найменування (за наявності), для фізичної особи - підприємця - прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності); вид господарської діяльності/частина виду господарської діяльності, який провадиться на підставі поданої декларації; місце провадження діяльності (якщо провадження діяльності обмежується територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці).

Декларація може бути подана за вибором суб’єкта господарювання незалежно від задекларованого (зареєстрованого) місцезнаходження (місця проживання), місця провадження господарської діяльності або місцезнаходження відповідного об’єкта:

  • в електронній формі - через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія) (у разі подання декларації фізичною особою - підприємцем);
  • у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг з подальшою передачею органам ліцензування, дозвільним органам та суб’єктам надання публічних (електронних публічних) послуг засобами Порталу Дія. Після внесення інформації до Порталу Дія декларація повертається заявнику.

Суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, у разі відсутності відповідних дозвільних документів (документи дозвільного характеру, ліцензії та/або інші результати надання публічних послуг), невідкладно, але не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану звертаються до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг і отримують відповідні дозвільні документи в порядку, строки та на умовах, передбачених законодавством, без зупинення (припинення) їх діяльності.

Кожен, хто використовує генератор для роботи, згідно зі статтями 240-243 Податкового Кодексу мусить сплачувати екоподаток, навіть якщо генератор орендований. Це дійсно так, але лише за умови, якщо обсяг викиду вуглекислого газу (СО2) перевищить 500 тонн на рік, що еквівалентно 200 тоннам пального.

Якщо ви використовуєте генератор для особистих потреб (вдома), дозвіл на викиди вам не потрібен. Декларації має подавати лише бізнес.

Але водночас не варто ігнорувати й можливі скарги. Наприклад, якщо шум генератора на першому поверсі заважає мешканцям другого, генератор можна помістити в спеціальну конструкцію, що провітрюється, перенести у віддалене від будівлі місце. Це зменшить шум. Також не можна підключати без дозволу генератор безпосередньо до мережі. Він має працювати автономно.

Крім того, генератор потрібно розміщувати на відстані 6 м до найближчої стіни (цим правилом бізнес часто нехтує), на відкритому повітрі або у спеціальному загородженій вентильованій споруді. За його використання виділяється чадний газ. Тому суворо заборонено використовувати генератор у приміщеннях, на балконах тощо.

Найважливіша умова при експлуатації генераторів – забезпечити безпеку його експлуатації. В умовах повномасштабної війни працюючий бізнес забезпечує можливість не лише випити кави або зарядити телефони під час відключення струму, а й сплачує податки до бюджету та створює робочі місця.

Наводим перелік власників стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря не у виробничій сфері, які повинні отримати дозвіл на викиди:

1. Офісний центр, який опалюється котлами, (як правило два котли), та (або) використовує дизель-генератор.

2. ОСББ, які мають котли для опалювання а також дизель-генератор.

3. Гаражний кооператив з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

4. Промислове підприємство, яке здає в оренду приміщення, основна виробнича діяльність припинена, виключно здача в оренду вільних площ з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

5. Кафе, ресторан (особливо заміський) окрім котлів, генераторів, до джерел викидів відносяться печі, мангал.

6. Поштове відділення з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

7. Школа, дитсадок, лікарня, санаторій, база відпочинку, будинок для людей похилого віку з котлами для опалювання, дизель генератор.

8. Банківська установа (відділення банку) з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

9. СТО, шиномонтаж з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

10. Магазин, торговий центр, з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

11. Готель, мотель з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

12. Ремонтні майстерні, лісопилки, міні- пекарні, покрасочні камери з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

13. Склади, перевалочні бази з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

14. Театри, клуби з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

15. Спортивні споруди майданчики з котлами для опалювання та (або) використовує дизель-генератор.

16. Юридичні особи, що не проводять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів ( стаття 240 ПКУ).

Перелік не є остаточним, тому кожна юридична особа, власник будь якого стаціонарного джерела викидів, навіть одного котла потужністю 20-30 кВт, чи дизель-генератора, який працює сумарно одну — дві години на рік, зобов’язана отримати ДОЗВІЛ на викиди.

Джерело: Держекоінспекція

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!