Новини

Повернутися до переліку новин

Напрацювання Світового банку будуть використані при реформуванні Держекоінспекції

18 грудня 2014 року в київському офісі Світового банку експерти програми ФЛЕГII (ЄІСП Схід) представили результати дослідження «Удосконалення організаційно-правового забезпечення контролю в лісовому секторі».

За оцінками експертів Світового банку, державний екологічний контроль в лісовому господарстві зараз являє собою фрагментарний вибірковий контроль проведених та призначених рубок та інших лісогосподарських заходів. Такий періодичний контроль  «від випадку до випадку» позбавлено дієвості та оперативності, він об’єктивно не надає комплексного та об’єктивного уявлення про законність та обґрунтованість здійснених лісогосподарських заходів, стан охорони та захисту лісів тощо.

В Україні існує значна кількість державних органів, до функціональних обов’язків та прав яких входить проведення контролю за діяльністю лісогосподарських підприємств, як суб’єктів господарювання. Наразі у сфері регуляції лісового господарства задіяно Кабінет Міністрів України, Мінагрополітики, Мінприроди, Держлісагентство, Держекоінспекція, а також опосередковано МВС, Держфінінспекція та інші.

Контрольна діяльність екоінспекції у галузі лісових відносин не в повній мірі орієнтовано на упередження порушень, її побудовано на заходах покарання та примусу, а не формах роз’яснення та допомоги суб’єктам господарювання. Так, у 2013 році органами екоінспекції було здійснено 1548 планових перевірок, за результатами яких складено 7519 протоколів (серед них 7373 – складено стосовно посадовців лісового господарства). За всіма протоколами накладено 743 тис. грн. штрафів, з яких реально стягнуто – 704 тис. грн.. Загальна шкода склала 52 млн. 286 грн., з яких відшкодовано лише 3 млн. 271 тис. грн..   

«Я згодний з позицією експертів Світового банку, що сьогодні екологічний контроль націлений скоріше не на результат, а на статистику. За статистикою кількість позапланових перевірок майже збігається з кількістю складених протоколів, і це не правильно – як не мають співробітники ДАІ виконувати план по штрафам, так і у екоінспекторів не має бути такого плану. Показники роботи інспекції мають вимірюватись не кількістю складених протоколів, а обсягом відшкодованих державі збитків та, перш за все, попереджувати порушення, а не фіксувати їх. Сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо узгодити позиції зацікавлених сторін та визначити план дій щодо вдосконалення системи контролю в лісовому секторі», - підкреслив Ігор Шевченко.

Серед рекомендацій, запропонованих експертами Світового банку: внесення змін до Лісового кодексу України, Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища» та «Про основні засади державного нагляду «контролю» у сфері господарській діяльності», запровадження принципу неприпустимості оцінки ефективності діяльності органів екологічної інспекції за кількістю виявлених порушень, реалізація комплексного аудиту лісогосподарської діяльності та оприлюднення аналізу практики застосування космічного моніторингу, статистичну інформацію щодо його результативності.

Довідка. Програму ФЛЕГ II (ЄІСП Схід) «Правозастосування та управління у лісовому секторі країн східного регіону дії Європейського інструменту сусідства та партнерства-2» створено для сприяння сталого лісокористування, вдосконаленню дотримання лісового законодавства та поліпшення управління лісами в семи країнах: Україна, Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Росія. Програма реалізується Світовим банком, Міжнародним союзом охорони природи та Світовим фондом дикої природи (WWF) за фінансової підтримки Європейського Союзу і розрахована на 4 роки (2013-2016 рр.).

Кабінет Міністрів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!