Новини

Повернутися до переліку новин

НАРАХУВАННЯ ЗБИТКІВ за процес законного оформлення нових джерел викидів підприємств

Поступові зміни у законодавчі та нормативні акти в сфері охорони довкілля сформували такі умови, що призводять до нарахування збитків за забруднення атмосферного повітря підприємству, яке здійснює процедуру отримання дозволу на викиди для нових джерел викидів в атмосферне повітря відповідно до чинних законодавчих вимог. У матеріалі спробуємо прослідкувати всю існуючу процедуру введення нового джерела та нарахування збитків за процес законного оформлення нових джерел викидів підприємств.

Автор: 
Юлія Головчук, начальник відділу охорони навколишнього середовища, ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», експерт ПАЕУ

ПЛАНУВАННЯ ТА ПРОЄКТУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

На початку планування діяльності підприємство має визначитись, чи потрапляє планована діяльність до дії Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» (ст. 3), чи ця діяльність має виключення з дії цього закону (на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 13.12.2017 р. №1010).

Якщо діяльність підпадає під дію Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», то підприємство здійснює процедуру згідно з вимогами закону і отримує висновок з оцінки впливу на довкілля, що дозволяє здійснювати плановану діяльність та умови до такої діяльності. Процедура здійснюється від 5 місяців і довше.

Якщо діяльність не підпадає під вимоги Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», то проєктування здійснюється згідно з вимогами чинного законодавства: постанова КМУ «Про затвердження переліку видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку» від 28.08.2013 р. №808 втратила чинність відповідно до постанови КМУ від 23.01.2019 р. №128, тому така діяльність не вимагає розробки розділу оцінки впливу на навколишнє середовище в повному обсязі, вибір необхідних обсягів розробки цього розділу здійснює проєктувальник з замовником (п. 1.7 ДБН А.2.2-1-2003 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при проєктуванні і будівництві підприємств, будинків і споруд»).

Після виконання проєктування та проведення необхідних експертиз підприємство отримує необхідні документи для початку будівельних робіт та починає будівництво.

Після завершення будівельних робіт та отримання декларації про готовність об’єкта до експлуатації підприємство для початку законної роботи новоствореного джерела має отримати дозвіл на викиди.

ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА ВИКИДИ

Згідно з п. 4 «Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян — підприємців, які отримали такі дозволи», що затверджений постановою КМУ від 13.03.2002 р. №302, для отримання дозволу на викиди суб'єкт господарювання:

  • готує документи в яких обґрунтовуються обсяги викидів забруднюючих речовин;
  • проводить інвентаризацію стаціонарних джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, видів та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, пилогазоочисного обладнання.

Документи готуються відповідно до вимог Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, що затверджена наказом Мінприроди від 09.03.2006 No108 (далі – Інструкція). Відповідно до п. 2.9. Інструкції, у відомостях щодо виду та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами наводяться дані, які готуються на підставі звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві.

Характеристика джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та їх параметрів, характеристика установок очистки газів, їх технічний стан і середня ефективність роботи, параметри газопилового потоку, характеристика джерел залпових та неорганізованих викидів складається за формами, які наведені в табл. 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6 додатка 6 до цієї Інструкції. Характеристика параметрів викидів повинна прийматись за річний період у реальних умовах експлуатації підприємства (п. 2.9.2 Інструкції). Тобто не передбачена умова для введення нового джерела викидів на підставі теоретичних розрахунків проектних даних.

Документи, у яких обґрунтовуються обсяги викидів для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин, розробляються на підставі Звіту з інвентаризації джерел викидів забруднюючих речовин, який виконується відповідно до «Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві», затвердженою наказом Мінприроди від 10.02.1995 р. No 7, та згідно з якою перед проведенням інвентаризації викидів повинна бути виконана робота по наладці технологічного та вентиляційного обладнання відповідно до чинних санітарно-гігієнічних норм (п. 1.13).

Однак, згідно зі ст. 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу, виданого суб’єкту господарювання. Таким чином, згідно законодавства підприємство зобов'язане певний час працювати без дозволу на викиди.

Висновки:

Як ми бачимо, немає можливості провести пусконалагоджувальні роботи на новоствореному джерелі викидів без штрафних санкцій. Таким чином, коли джерело викидів вимагає проведення прямих безпосередніх інструментальних вимірів, для отримання дозволу мусить певний час працювати без дозволу.

Дану колізію цілком законно використовують державні екологічні інспектори під час перевірки для нарахування збитків за здійснення викидів без дозволу. Такі збитки ніколи не буде оскаржені підприємством в суді, оскільки на підставі цих даних був отриманий дозвіл на викиди.

Офіційно для громадськості та в органах місцевого самоврядування з’явиться інформація про нарахування та добровільну сплату збитків за забруднення атмосферного повітря підприємством, що негативно вплине на імідж підприємства та довіру до нього громадськості.

Хоча ми всі розуміємо, що нові джерела викидів — це інвестиції у виробництво, податки, нові робочі місця.

Вирішити цю колізію можна двома шляхами:

  1. Врегулювати процедуру пуско-налагоджувальних робіт в нормативних документах (визначити час на проведення таких робіт та перелік документів, що їх підтвердять, щоб уникнути зловживань).
  2. Врегулювати можливість отримання дозволу на викиди на підставі проєктних даних (з наступним підтвердженням їх інструментальними вимірюваннями, але вже без санкцій).

Матеріал є частиною випуску журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №6, 2021


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!