Новини

Повернутися до переліку новин

Найгарніший забруднювач: наскільки шкідливим є феєрверк для навколишнього середовища?

Кожна втіха має свою ціну. Дим феєрверку насичений дрібними частками металу, які й роблять його кольоровим. До слова, вікторіанські вчені за кольорами ідентифікували хімічні речовини, спалюючи їх за допомогою пальника Бунзена: синій – мідь, червоний – стронцій або літій, яскраво-зелений або білий – зі сполук барію.

Також багато диму утворюється завдяки сполуці калію та алюмінію, які й призводять до руху феєрверку в повітрі. Як піротехнічне ракетне паливо для феєрверків застосовують перхлорати – сімейство дуже хімічно активних сполук хлору і з’єднань кисню, які також використовувалися НАСА для покращення запуску космічних шатлів зі стартового майданчика.

Приголомшливо, але токсично

Феєрверки можуть призвести до суттєвого забруднення повітря, про що свідчать задокументовані факти з багатьох міст світу. Металеві частинки феєрверку з Сан-Хуанської фієсти (Жерона, Іспанія) можуть затримуватись у повітрі кілька днів. Внаслідок щорічних феєрверків під час святкування традиційного свята Дівалі індійські міста забруднюються значно сильніше, ніж такі індустріальні міста як Пекін.

І, звісно ж, те, що пішло вгору, повинне спуститися вниз. Частинки феєрверку, що падають на землю, містять залишки незгорілого палива та барвники, які зрештою змиваються дощем. Значна їх частина потім опиняється в озерах, річках та підземних водах.

Безпечна гра

Щоб зменшити негативний вплив феєрверків, достатньо знати кілька простих правил. По-перше, у жодному разі не запускати їх у закритих приміщеннях (те саме стосується й бенгальських вогнів). По-друге, намагатися триматись подалі від місця запуску, адже залишки феєрверку можуть розвіюватися вітром.

Частка забруднення від феєрверків продовжить збільшуватися. За останні роки було вкладено значні кошти, щоб зменшити забруднення міст внаслідок інших факторів: практично на всіх сучасних транспортних засобах встановлені спеціальні фільтри, у розвинених країнах поступово скорочується кількість викидів від заводів та фабрик. Проте забруднення феєрверками досі залишається неконтрольованим.

Можливо, найкращий спосіб вирішення цієї проблеми – не використовувати їх взагалі. Проте такий підхід здається надто радикальним. Високотехнологічні шоу, які ми бачимо під час святкувань у різних містах світу, демонструють серйозні інновації в індустрії феєрверків. Настав час застосувати ці інноваційні підходи для зменшення впливу феєрверків на навколишнє середовище, щоб ми змогли насолоджуватися цим захопливим видовищем і надалі.

Джерело: ecoburougcc.org.ua

Завжди актуальні матеріали в журналі
«Екологія підприємства»
Придбати видання

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!