Новини

Повернутися до переліку новин

Необхідно розробити єдиний план заходів з охорони Сіверського Дінця

17 грудня 2013 року під час наради у Харківській ОДА з природоохоронних питань Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков зазначив, що необхідно розробити єдиний для Харківської, Донецької та Луганської областей план першочергових заходів з охорони річки Сіверський Донець.

Дане питання знаходиться під контролем Президента України, Віктор Янукович в свою чергу

«Коли буде розроблений і затверджений такий план, ми почнемо рухатися вперед і визначимо джерела фінансування. Я бачу 4 можливих джерела - це екологічний фонд Міністерства екології та природних ресурсів, місцевий екологічний фонд і фонд відродження Сіверського Дінця, куди перераховуватимуться позабюджетні кошти. В якості четвертого джерела я розглядаю підприємства, які забруднюють річку стічними водами. Ми припускаємо підписати з ними Меморандуми про природоохоронних заходи, і хотілося б, щоб вони окремим пунктом передбачили зниження шкідливих речовин у стічних водах» , - заявив Міністр .

Він також повідомив, що Міністерство екології звернулося до Міністерства фінансів з тим, щоб в 2014 році на фінансування Програми розвитку Сіверського Дінця було закладено 500 млн. грн.

Як поінформував перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, для поліпшення екологічного стану басейну річки Сіверський Донець з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища було виділено 6704,9 тис. грн. в 2012 році і 5 555,1 тис. грн. в 2013 році. У поточному році виділено 350 тис. грн. на науково- технічне обгрунтування проектування і будівництва очисних споруд « Біоплато » і 146,5 тис. грн. на проведення моніторингу дифузних джерел забруднення та розробку природоохоронних рекомендацій .

Довідка :

Харківська область розташована на вододілі двох річкових басейнів: Сіверського Дінця та Дніпра. Басейн Сіверського Дінця займає 75 % території області. У нього щорічно скидається близько 320,0 млн. куб. м стічних вод, які містять мінеральні форми азоту, фосфору, нафтопродуктів та інші хімічні сполуки.

Для забезпечення безумовного виконання доручення Президента України щодо оздоровлення басейну р. Сіверський Донець у 2012 році Мінприроди виділило 34 млн. гривень для проведення водообміну Краснопавлівського водосховища у Харківській області, що сприяло поліпшенню гідрологічного режиму водосховища і вплинуло на стан водозабезпечення у басейні річки Сіверський Донець.

Окрім цього, за поданням Мінприроди до Державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2013 № 187, включено виконання першочергових заходів з оздоровлення басейну річки Сіверський Донець, зокрема: на берегоукріплення та реконструкцію гідротехнічних споруд; розчищення русел річок та залуження прибережних захисних смуг; встановлення автоматизованих станцій контролю показників води.

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!