Новини

Повернутися до переліку новин

Німецькі переробники критикують урядовців за неувагу до металобрухту в кліматичній політиці

Асоціація брухтозаготівельників Німеччини вважає, що Climate Protection Emergency Program 2022 надмірно сконцентрована на виробництві сталі за застосуванням водню.

Німецька асоціація переробників металобрухту BDSV (Bundesvereinigung Deutscher Stahlrecycling- und Entsorgungsunternehmen e. V.) критикує урядову програму Climate Protection Emergency Program 2022, вважаючи, що вона надмірно сфокусована на водневому секторі виробництва сталі, а не на металобрухті.

BDSV наголошує, що у переглянутому плані дій уряду з виробництва сталі застосування брухту чорних металів для скорочення викидів CO2 «грає другорядну роль». Більш того, ігнорувати потенційну економію CO2 від брухту нерозумно при переході на безвуглецеву сталь до 2050 року.

Федеральний уряд в основному інвестує гроші платників податків у виробництво сталі на основі водню. Тоді як індустрія переробки сталі інвестує свої приватні гроші в прямий захист клімату вже більше століття, зазначає BDSV.

Кожна тонна металобрухт, використана у виробництві сталі економить 1,67 т СО2, кожна тонна брухту нержавіючої сталі – 4,3 т СО2.

Ігнорування цього вражаючого потенціалу економії CO2 не лише незрозуміло, але й нерозумно, якщо хтось дійсно хоче досягти амбіційної мети щодо кліматичної нейтральності у виробництві сталі до 2050 року. Металобрухт сталі та нержавіючої сталі можна переробляти будь-яку кількість разів без втрати якості та, насамперед, економити первинні ресурси, такі як руди та коксівне вугілля, видобуток та транспортування яких також дуже споживають СО2.

Крім того, BDSV заявляє, що закликає до розмежування вторинної сировини та відходів без вартості в рамках перегляду Постанови ЄС про відвантаження відходів (Постанова № 1013/2006 про відвантаження відходів).

Німецькі металурги вимагають держгарантій

Провідні металургійні компанії Німеччини вважають, що уряд країни повинен надати обов’язкові державні гарантії. Така фінансова підтримка потрібна для реалізації проектів, спрямованих на зниження викидів СО2.

Найбільший в світі виробник сталі, компанія ArcelorMittal розраховує отримати першу кліматично-нейтральну металопродукцію не раніше ніж у 2023-2025 роках. Компанія замінить доменні печі на меткомбінатах у Бремені та Айзенхюттенштадті на електросталеплавильні печі, що переплавляють металобрухт у сталь.

Eurofer оцінює інвестиції

Інвестиції металургійних компаній ЄС у нові технології виплавки сталі повинні скласти 144 млрд. євро, прогнозує Eurofer. Завдяки цьому вони досягнуть кліматичної нейтральності до 2050 року відповідно до European Green Deal. Джерелом цих інвестицій можуть стати кошти самих підприємств, державне фінансування, наприклад, EU Innovation Fund. Крім цього, доцільно залучати доходи від системи торгівлі квотами на викиди СО2.

Впровадження нових технологій призведе до збільшення витрат на виробництво сталі і цін на металопродукцію у діапазоні від 35% до 100% від поточного рівня. Крім того, металургам знадобиться до 400 ТВт-год кліматично нейтральної електроенергії, що в 7 разів перевищує поточні можливості енергосектора.

Декарбонізація в Україні

В Україні єдиним стимулом для декарбонізації сталеливарної промисловості є норма про зелену електрометалургію. За цією нормою, підприємства, що знизили викиди СО2 до європейського цільового рівня, зможуть претендувати на невелике зниження тарифу на електроенергію.

Однак зелена металургія існує лише в теорії. Через рік після прийняття відповідного закону стимул так і не запрацював через нездатність Кабінету міністрів розробити необхідні нормативні акти.

Джерело: greensteel.com.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!