Новини

Повернутися до переліку новин

Номінація: Системність екомодернізації згідно з принципами сталого розвитку

Екоменеджмент завдає змін: досвід «Запоріжсталі»

Екоменеджмент завдає змін: досвід «Запоріжсталі»

Інна Холіна, керівник управління охорони навколишнього середовища

Від редакції: Сучасні компанії, які поціновують своє ім’я та розділяють цінності прогресивного світу, неможливо уявити поза межами всесвітнього тренду на екологізацію людства. Звісно, усвідомлення важливості екологічної складової у збалансованому розвитку бізнесу в Україні настало набагато пізніше, аніж у західних партнерів. Однак це жодним чином не принижує здобутки вітчизняного бізнесу на шляху до осучаснення та гідного конкурування зі світовими лідерами. Як здійснювалася відбудова інтегрованої системи якості — розглянемо на прикладі комбінату «Запоріжсталь».

Від великих об’ємів — до великої відповідальності

Комбінат «Запоріжсталь», як і переважну більшість його «братів», будували в період першої п’ятирічки форсованої індустріалізації. У 30-ті роки ХХ століття передусім цінувалася виробнича потужність: скільки чавуну, сталі, прокату може виробити підприємство. І якщо питанню якості надавали значення, то питання екологізації не були на часі.

Першим кроком на шляху до створення інтегрованої системи менеджменту якості, охорони праці, екології та енергоефективності було прийняття у 1979 році комплексної системи з управління якістю продукції. Поступово вона трансформувалася у комплексну інтегровану систему менеджменту, яка базується на ISO 9001:2015 (менеджмент якості), ISO 50001:2018 (енергоефективність), ISO 45001:2018 (професійне здоров’я та безпека), ISO 14001:2015 (охорона навколишнього середовища). В основі системи — процесний підхід, орієнтований на задоволення усіх заінтересованих сторін шляхом випуску високоякісної продукції за умови пріоритетності життя та здоров’я працівників, зведення до мінімуму негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Важливо, що інтегрована система управління підприємством охоплює усі структурні підрозділи комбінату.

Синергія ефективних рішень

Висока якість продукції сьогодні — це історія не суто про якість в її традиційному розумінні. Якісне, а отже високовартісне виробництво — це процес, який уособлює низьку енергоємність, зниження екологічного навантаження, високу безпечність виробництва для персоналу та регіону присутності. І в досягненні спільної мети має значення внесок кожного з працівників, особиста відповідальність за командний результат. Це не тільки закріплено у корпоративних цінностях, де на першому місці — життя, здоров’я та екологія, але й у Політиці «Запоріжсталі» у сфері якості, енергоефективності, охорони праці та екології, яким керується кожен робітник.

«Запоріжсталь» — одне з перших в Запоріжжі промислових підприємств, яке впровадило системи екологічного та енергетичного менеджменту.

Робота над оцінкою енергетичної складової дала можливість виявити ресурсоємні ланки на виробництві, оцінити можливість їх усунення взагалі або корегування із застосуванням більш енергозберігаючих рішень. Це безпосередньо впливає не тільки на економіку виробництва, але і на екологічний стан регіону.

Яскравий приклад — реалізований «Запоріжсталлю» спільно із спорідненим заводом «Запоріжкокс» проєкт з обміну вторинними газами. З 2016 року комбінат «Запоріжсталь» суттєво знизив споживання природного газу завдяки заміні його на коксодоменну та природньо-доменну суміші у найбільш ресурсозатратних виробничих ділянках: агломераційному, доменному, прокатних цехах, а також на теплоелектроцентралі. Таким чином, коксовий газ, який раніше на «Запоріжкоксі» вважався побічним продуктом коксового виробництва та утилізувався, став повноцінним енергоресурсом, використання якого саме за таким призначенням призвело до зниження споживання природного газу та зменшення викидів парникових газів. Ефект від реалізації проєкту — зменшення споживання природного газу «Запоріжсталлю» на 240 млн кубометрів за три роки дії проєкту, та зменшення викидів парникових газів на 75 000 тонн. Звичайно, це приклад одного масштабного проєкту, однак варто зазначити, що комбінат щорічно складає та виконує комплексну програму заходів з підвищення енергоефективності підприємства. Широко відомо, що зменшення споживання енергоресурсів забезпечує суттєвий внесок у роботу зі зменшення викидів парникових газів.

Споживання енергетичних ресурсів контролюється через моніторинговий інформаційно-диспетчерський центр з онлайн-візуалізації основних виробничих процесів — центральну диспетчерську «Підприємство на долоні». Така система управління виробництвом дозволяє збирати актуальні дані з усіх цехів, контролювати енергоспоживання, виявляти втрати або упереджувати вихід з ладу енергетичного обладнання.

Екологічний менеджмент – не складова, а основа

Ефективність екологічного менеджменту комбінату «Запоріжсталь» щорічно підтверджується незалежники експертами — компанією «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна». З 2008 року комбінат підтверджує свою відповідність міжнародному стандарту системи екологічного менеджменту ISO 14001. На систему екоменеджменту покладено контролюючу та коригуючі ролі: вона дозволяє не просто здійснювати моніторинг негативного впливу кожної виробничої ланки на навколишнє природне середовище, а й коригувати діяльність підприємства з метою мінімізації цих впливів.

Наразі саме екологічна якість як мірило екологічної безпечності виробництва та кінцевого продукту підприємства є його конкурентною перевагою. Актуалізація та коректне визначення екологічних ризиків, оцінка їх впливу на довкілля, розробка та реалізація заходів зі зниження екологічного навантаження — засади, на яких базується екологічний менеджмент «Запоріжсталі».

В основі всіх проєктів з будівництва нових об’єктів, реконструкції або капітального ремонту діючих на «Запоріжсталі» — принцип запобігання забрудненню. Він полягає у тому, що максимально знизити вплив на навколишнє природне середовище можливо тільки за умови екологізації процесів, які спричиняють це забруднення. Тобто, за рахунок переходу до eco-friendly рішень для виробництва.

З 2012 року комбінатом було розроблено та прийнято до реалізації комплексну програму з модернізації виробництва. Першочерговим завданням стало зниження викидів пилу на переділі, який найбільш його утворює — аглодоменному. Наразі це завданні вирішено: усі шість агломашин обладнано сучасними рукавними фільтрами імпульсної регенерації. Реалізація проєкту дозволила знизити викиди пилу на 90 %, а сірчаного ангідриду на 50 %. Щорічно на обслуговування, діагностику та ремонт аспіраційних установок аглофабрики комбінат спрямовує понад 42 млн гривень.

Три з чотирьох доменних печей обладнано сучасними аспіраційними системами ливарного двору та бункерної естакади, які забезпечують очистку від пилу до 20 мг/м3. Крім того, з метою підвищення ефективності роботи аспіраційних систем, завершено монтаж додаткового укриття прийомних воронок на трьох доменних печах. Це дозволяє вловлювати ще більше пилу та повертати його у виробництво. До речі, на аглофабриці вловлений пил також повертається для повторного використання як сировина. Попри зростання об’ємів виробництва, реалізація засад екологічного менеджменту дозволила зменшити викиди забруднюючих речовин в атмосферу на 20%.

Другим за масштабністю викликом для підприємства було зниження впливу на водні об’єкти. Тому комбінат першочергово побудував нову лінію травлення прокату в цеху холодної прокатки №1, що дозволило повністю припинити скид нейтралізованих травильних розчинів у водойми. Крім того, завдяки переходу з сірчаного на солянокислотне травлення прокату комбінат повністю припинив викиди парів сірки в атмосферу.

Суттєвий внесок у зниження навантаження на водні ресурси дали проєкти з введення в експлуатацію сучасних градирень, комплексу з перехоплення та повторного використання стічних вод у виробництві, проєкти з удосконалення зворотного циклу комбінату. Сумарно всі ці рішення дозволили «Запоріжсталі» знизити забір свіжої та, відповідно, скид відпрацьованої води на 16 млн кубометрів.

Особливу увагу приділено проєктам з рециклінгу відходів металургійного виробництва. На комбінаті діють установки з переробки шлаків «АМКОМ ЛЛК» і «ALTA», які дозволяють повертати у виробництво продукти переробки, скрап та щебінь. Це дозволяє зменшувати обсяги накопичених відходів і уникати утворення нових. На «Запоріжсталі» також реалізовано рішення щодо переробки вилучених з оборотних циклів шламів, які повертаються у виробництво і використовуються як залізорудна шихта.

Підсумовуючи, варто зазначити, що інтегрована система менеджменту, важливою складовою якої є екоменеджмент — дієвий інструмент досягнення сталого розвитку підприємства, зростання його конкурентоспроможності та якості продукції, а також зменшення впливу на довкілля та людей, які працюють на підприємстві та проживають у регіоні присутності.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!