Новини

Повернутися до переліку новин

Норвегія збирається збільшити податок на викид СО2 до 200 євро до 2030 року

Нещодавно в Норвегії опублікували документ з планом дій країни в сфері клімату, в якому описали способи досягнення зменшення викидів СО2 в атмосферу. Зокрема, уряд збирається збільшувати податок на викид СО2 з 60 до 200 євро за тонну викинутого вуглекислого газу до 2030 року. Очікується, що таким способом кількість викидів зменшиться на 45 % у галузі, яка не підпадає під систему торгівлі квотами на викиди.

Збільшення податку на СО2 будуть застосовувати як до секторів, які підпадають під схему торгівлі квотами на викидами, так і для тих, хто не підпадає. Якщо парламент схвалить документ, то це буде перша комбінована ціна на вуглекислий газ у Норвегії.

Раніше податок на СО2 щороку коректувався в національному бюджеті в залежності від ціни вуглецю на ринку торгівлі квотами на викиди і зазвичай збільшувався на 2-10 % кожного року.

Політика норвезького уряду не спрямована на підвищення загального рівня оподаткування. Тому будь-яке підвищення податків буде компенсовано відповідним зниженням інших податків, щоб уникнути зниження конкурентоспроможності і витоку вуглецю.

Екологічні НПО ясно дали зрозуміти, що інші екологічні податки не повинні бути знижені, щоб компенсувати збільшений податок на CO2, оскільки це може знизити стимул до скорочення викидів. Податок на CO2 добре узгоджується з принципом «забруднювач платить» для більшості галузей промисловості і може служити ефективним і технологічно нейтральним каталізатором для рішень без викидів у всіх секторах.

Заводи, які спалюють сміття, виступають проти податку СО2 і пропонують, щоб податок розподілили між підприємствами викопного вуглецю в товарах для ринку, і стверджують, що вони мало впливають на об’єм викопного вуглецю, який спалюється на заводах.

Схожий податок на вуглекислий газ нещодавно встановили також і у Нідерландах. Цей податок ввели так, як система торгівлі квотами на викиди не встановила очікувану ціну на вуглекислий газ та не зменшила серйозно кількість викидів. Коли уряд Нідерландів встановив податок, то він був нижчим у порівнянні з ціною в системі торгівлі квотами. Проте до 2030 року податок планується також підняти з 30 євро, який діє наразі у 2021 році, до 125 євро за тонну СО2.

Податок, який необхідно буде сплатити, представлятиме собою різницю між рівнем податку і ціною в системі торгівлі квотами за цей рік, так що загальна ціна вуглекислого газу буде рівною повному податку. Податок також охоплює заводи, на яких спалюють відходи і установки закису азоту. Підприємства, які виробляють електроенергію та установки централізованого теплопостачання вже підпадають під податок, введений у минулому році, який діє за більш низькою ставкою.

Джерело: bellona.org

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!