Новини

Повернутися до переліку новин

Організація роботи у сфері екологічної безпеки на підприємстві: з чого розпочати?

Організація роботи має розпочатися із розроблення та затвердження стратегічного документа екологічного планування, що визначає бачення розвитку у сфері екологічної безпеки підприємства на довгострокову перспективу — наприклад, Стратегії розвитку екологічної безпеки, Екологічна політика, інших стратегічних документів та механізмів їх реалізації.

Наступним кроком в організації роботи має бути створення окремої структурної одиниці, що організовує роботу у сфері екологічної безпеки підприємства, здійснює планування та контроль виконання заходів з екологічної безпеки.

Законодавчі підстави утворення на великому підприємстві окремої служби екологічної безпеки, підпорядкованої безпосередньо керівникові підприємства, у екологічному законодавстві чітко не визначені, на відміну від підстав для створення служби пожежної безпеки чи служби охорони праці.

Великі підприємства, особливо ті, у яких є відокремлені територіальні підрозділи (філії), розпорядчим документом, наприклад — наказом створюють спеціальні екологічні відокремлені підрозділи (служби, відділи, відділення, сектори і т. ін.).

Основні організаційні завдання формування цілісної системи екологічної безпеки:

  1. Створення у керуючому діяльністю апараті товариства Служби екологічної безпеки, визначення її чисельності, структури та затвердження положення про службу.
  2. Призначення в управліннях філій та кожному структурному підрозділі філій одного працівника, відповідального за організацію роботи із дотримання вимог природоохоронного законодавства та екологічну безпеку.
  3. Визначення функціонального підпорядкування вищезазначених працівників на рівні філій Службі екологічної безпеки апарату управління, на рівні структурних підрозділів філій — працівникові, відповідальному за організацію роботи із дотримання вимог природоохоронного законодавства та екологічну безпеку філії.
  4. Створити постійно діючі комісії з екологічної безпеки філій під головуванням заступника директора філії, визначити їх функціональні завдання;
  5. Провести підвищення кваліфікації для працівників, відповідальних за організацію роботи із дотримання вимог природоохоронного законодавства та екологічну безпеку філій.

Комісія з екологічної безпеки

Основним завданням комісії є координація діяльності структурних підрозділів, відділів та служб. Створюється наказом, яким визначається склад Комісії, повноваження, розподіл функцій між членами комісії та ін.

Комісію очолює заступник керівника (територіального підрозділу), еколог-секретар. Складається із керівників окремих виробничих підрозділів, технічних служб, транспортних дільниць тощо.

Обов’язково до її складу мають входити: бухгалтер, юрист, представник відділу закупівель. Засідання проводяться…

Детальніше про стратегію розвитку екологічної безпеки читайте в журналі «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» №1, 2022


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!