Новини

Повернутися до переліку новин

Основні елементи благоустрою контейнерних майданчиків для побутового сміття: ЕКОЛОГІЧНІ НОРМИ ТА ВИМОГИ ДО ЇХ РОЗМІЩЕННЯ

Протягом багатьох років питання щодо облаштування й приведення у відповідність до вимог законодавства контейнерних майданчиків для сміття на території України залишається досить болючим та майже нереалізованим. І хоча на законодавчому рівні все більш-менш прописано, на практиці ми бачимо повну відсутність уявлення, як саме має виглядати контейнерний майданчик для побутових відходів й де відповідно до норм законодавства його слід розташовувати. У матеріалі з’ясовуємо, як варто облаштовувати контейнерні майданчики та яких вимог дотримуватися.

У зв’язку з великою кількістю поданих проєктів облаштування контейнерних майданчиків у різних містах України, що були подані в рамках громадського проєкту «Бюджет участі» населенням з метою реалізації ініціатив місцевою владою, ми вирішили поспілкуватися з Мариною Тимошенко, екологом та експертом ПАЕУ щодо того, як саме повинні виглядати контейнерні майданчики для побутового сміття з огляду вимог природоохоронного та санітарного законодавства.

У першу чергу, на кого покладається обов’язок утримання контейнерних майданчиків?

Відповідно до Додатка до Типових правил благоустрою території населеного пункту, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017 р. №310 обов’язок утримання контейнерних майданчиків покладається на балансоутримувачів територій, на яких розміщено контейнерні майданчики.

При цьому межа утримання повинна бути не меншою ніж 5 м від периметра споруди.

Як правильно визначити місця розташування контейнерних майданчиків та хто повинен цим займатися?

Місця розташування контейнерних майданчиків на об'єктах благоустрою населених пунктів визначаються у складі проєктів будівництва житлових, громадських будівель та споруд, а для території садибної забудови — у складі проєктів детальних планів цих територій.

На цьому наголошують Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць, що затверджені наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17.03.2011 р. №145.


Зверніть увагу!
У виняткових випадках в районах забудови, що вже склалися, де немає, наприклад, можливості дотримання відстаней, місця розташування контейнерних майданчиків встановлюються комісією за участю посадових осіб спеціально уповноважених органів містобудування та архітектури і державної санітарно-епідеміологічної служби, а також представників балансоутримувача будинку та органу самоорганізації населення. Комісією складається акт довільної форми щодо місця розташування контейнерного майданчика, який підписується всіма членами комісії у чотирьох примірниках для кожної зі сторін.


Зазначу, що спірні питання щодо місць розміщення контейнерів для зберігання побутових відходів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

Які саме відстані Ви маєте на увазі?

Санітарні норми передбачають, що контейнерні майданчики повинні бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м. На території садибної забудови населених пунктів відстань від контейнерних майданчиків до меж присадибних ділянок зі сторони вулиць повинна складати не менш як 5 м.


До уваги!

Місця розміщення контейнерів для зберігання побутових відходів на присадибній ділянці та відстань від них до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з додержанням правил добросусідства.


Як правильно облаштувати контейнерний майданчик? Які основні елементи благоустрою майданчика потрібно враховувати? З’ясовуємо з експертом — в журналі №6, 2021 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!