Новини

Повернутися до переліку новин

Під Києвом виробляють алюміній для сонячних електростанцій і систем освітлення

Бровари — це промислово розвинене місто, на території якого знаходиться «Броварський алюмінієвий завод» (BRAZ) — найбільший в Україні виробник алюмінієвих профілів для різних сфер застосування. У його арсеналі є два напрямки, які застосовуються з метою енергоефективності: профілі для сонячних електростанцій і світлодіодні системи зовнішнього освітлення. На заводі працює близько 1000 броварчан.

Завод виробляє більше 12 тис. алюмінієвих профілів, які використовуються в будівництві, декорі та інших сферах. Але шість років тому все було інакше.

На території колишнього СРСР було всього три подібних підприємства: два — в Росії, один — в Броварах. Незважаючи на унікальність обладнання і повний технологічний цикл (від виплавки алюмінію до фінішної обробки профілів), до 2010 року завод повністю занепав. Робота устаткування була не просто зупинена — його почали розпродувати, окремі частини здавати на металобрухт.

Однак у 2011 році змінився власник, який поставив за мету не тільки відродити підприємство, а й наростити його технічні, технологічні і маркетингові можливості. «Зараз і сам не розумію, як зважився на такий крок. Напевно, був молодий, зухвалий», — згадує власник і CEO підприємства Сергій Шапран. За останні шість років підприємство щорічно нарощує виплавку алюмінію, регулярно розширює асортимент профілів, які використовуються в різних сферах.

За словами власника, зараз найбільш цікаві напрямки — це виробництво профілів і металоконструкцій для сонячних електростанцій (СЕС) і системи зовнішнього освітлення з алюмінію.

В Україні підстави для сонячних панелей виробляють з двох основних металів: оцинкованої сталі та алюмінію.Сталь дешевше, але у неї є кілька недоліків. По-перше, обмежений термін служби, по-друге, менший радіус доставки металоконструкцій, який вважається економічно виправданим — до 500 кілометрів. Термін окупності сонячних батарей — 7–9 років. Однак в умовах України сталь починає іржавіти раніше на два – три роки. Як результат — потрібно міняти опори та інші конструкції. З алюмінієм такого не відбувається. «Вічний метал», — акцентує Сергій Шапран.

Для сонячних панелей (сонячної енергетики) необхідний алюміній зі спеціальними технічними параметрами, що досягаються двома шляхами: термообробкою профілю (додаткове загартовування); для проектів з підвищеним навантаженням — особливий тип сплаву EN AW 6282. «Такі технічні параметри можна отримати шляхом водного охолодження в процесі екструзії. Обладнання для цього в Україні є в єдиному екземплярі — на нашому заводі», — повідомляє Едуард Борисович Айрапетян, генеральний директор заводу.

З металу BRAZа вже побудовано кілька електростанцій в Україні. Нещодавно реалізована перша черга великого проекту в Білорусі — на 57,8 МВт. У міжнародному проекті, поряд з прибалтами і німцями, брав участь і вітчизняний виробник.

В Україні високий інтерес приватних інвесторів до альтернативних джерел електроенергії обумовлений дією «зеленого тарифу», який істотно вище, ніж для традиційних (теплова, атомна енергетика) джерел енергії. Тому повернення інвестицій відбувається відносно швидко. Сергій Шапран прогнозує, що бум інвестицій в цю сферу доведеться на найближчі 1–2 роки. Він також сподівається, що умови встановлення сонячних батарей приватниками будуть спрощені: на дахах будинків, на балконах квартир. Люди будуть споживати дешевшу електроенергію ТЕС, ТЕЦ і АЕС, а продавати за «зеленим тарифом» електроенергію, що згенерована на їх балконах сонячною панеллю.

Ще одне важливе питання для українських міст — зовнішнє освітлення. Це не тільки енергетика і економіка, а й безпека. З недавна на BRAZі освоїли виробництво систем світлодіодного освітлення. Компанія замінила освітлення в міському парку Броварів.

А ось в Києві ситуація складніша. «На жаль, у великих містах України ефективність прийнятих рішень далеко не на першому місці. Відповідальні особи не замислюються, що в світлодіодних системах не потрібно міняти лампочки по кілька разів на рік, що скорочуються витрати на ремонтний персонал і спецтехніку. Що в рази скорочується витрата електроенергії, в кінці кінців. Іноді складається враження, що їм навпаки вигідно існуюче зараз стан речей», — нарікає Сергій Шапран.

Профіль для сонячних електростанцій і системи зовнішнього освітлення освоєні на BRAZе відносно недавно. Однак вже сьогодні їх виробництво займає в структурі продажів істотну частку. У тому числі і в експорті.

Джерело: редакція журналу «Екологія підприємства»

Придбати журнал «Екологія підприємства»
Придбати вигідний комплект журналів
Придбати електронний журнал «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!