Новини

Повернутися до переліку новин

Підготовку першого етапу реконструкції Бортницької станції аерації буде розпочато до 1 вересня

Розпочати роботи з підготовки реалізації проекту комплексної реконструкції очисних споруд Бортницької станції аерації вже до 1 вересня, а до кінця року – забезпечити підготовку усіх сторін до підписання кредитної угоди між урядами Японії та України для подальшої її ратифікації Верховною Радою України – такі плани озвучив Віце-прем`єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час виїзної робочої наради з питань залучення інвестицій для реконструкції Бортницької станції аерації.

Володимир Гройсман зазначив, що Україна ще не мала прецедентів співпраці за програмами допомоги, які надавалися б на таких пільгових умовах, як пропонує Уряд Японії.

Нагадаємо, Уряд Японії має намір надати кредит під проект реконструкції станції аерації у розмірі 110 мільярдів Єн, що є еквівалентом 1,1 мільярда доларів США. Кредит надається на 40 років під 0,1% та з можливістю відстрочки платежу на 10 років. Окрім того, умовами кредитування передбачене і використання найновітніших японських технологій та обладнання.

Зі свого боку українська сторона забезпечить співфінансування проекту у розмірі понад 350 млн. грн. за рахунок коштів екологічного фонду Міністерства екології.

«Якщо ми кажемо, що проект коштує понад 10 млрд. грн., то 350 млн. грн. – достатньо невелика частина загального бюджету. Але я думаю, що ця умова Японії як раз пов’язана з тим, щоб Україна не тільки на словах сказала про те, що це потрібно, але й підтвердила це своєю співучастю у фінансуванні», - зазначив Володимир Гройсман.

Він наголосив, що реконструкція Бортницької станції аерації – надзвичайно важливий проект з точки зору покращення якості життя мешканців столиці і вирішення екологічних питань.

За словами голови правління ПАТ «АК «Київводоканал» Андрія Білика, реалізація проекту дозволить всі споруди механічної очистки станції розмістити в закритих корпусах та збудувати лінію деодерації повітря, яка буде обладнана спеціальними фільтрами.

«Населення всієї території, яка примикає до станції, а це понад 300 тисяч мешканців, перестане відчувати неприємні запахи. Крім того, площа мулових полів Київської області сьогодні складає 270 гектарів. Проектом передбачається розміщення додатково двох печей для спалення мулів і поступова рекультивація полів. Щодобово передбачається рекультивація до 150 кубометрів на кожну з додаткових печей, що дозволить протягом 25-30 років поступово очистити від запасів мулів ці 270 гектарів і передати їх під будь-яке інше цільове використання», - сказав Андрій Білик.

Володимир Гройсман звернув увагу на те, що подібні проблеми є майже в усіх містах України і їх також необхідно вирішувати.

«Дивлячись на цей проект, який ми доволі швидко зрушили з місця, нам необхідно думати про те, яким чином залучати ресурси для вирішення аналогічних проблем в інших містах України, оскільки люди хочуть жити в нормальних умовах, в екологічній безпеці», - сказав Віце-прем`єр-міністр.

Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Саката Тоічі зазначив, що Уряд Японії звертає особливу увагу на цей проект.

«Ми хочемо якомога швидше розпочати його. Якщо Уряд України готовий, то представники агентства Джайка (ред.: державне агентство Японії, яке надаватиме кредит) готові приїхати в Україну обговорити деталі. Уряд та народ Японії дуже раді, що мають честь допомагати Україні для того, щоб покращити якість життя і благополуччя українського народу», - сказав Саката Тоічі.

В свою чергу Перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема висловив сподівання, що реалізація проекту пройде в максимально можливі короткі терміни.

Кабінет Міністрів України

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!