Новини

Повернутися до переліку новин

Побудова системи контролю забруднення атмосферного повітря: програма міста Бровари

Юрій Жимайлов, начальник відділу з питань екології та природокористування Управління інспекції та контролю міста Бровари

Без промисловості немає розвитку, це розуміють усі; проте за цей розвиток ми розплачуємося погіршенням екологічної ситуації. Чи можливо зберегти баланс між економічним розвитком і збереженням екології?

Утримати такий баланс покликаний комплекс екологічних програм, які впроваджуються у місті Бровари на Київщині.

Для ефективного контролю доцільним було створення мережі стаціонарних постів автоматизованої системи спостереження за станом атмосферного повітря

За метеорологічними умовами місто Бровари належить до територій з підвищеним потенціалом забруднення атмосферного повітря, несприятливими умовами розсіювання промислових викидів. Значну частку в забруднення атмосферного повітря в місті вносить автотранспорт, проте більшу частину забруднення спричиняє діяльність промислових об’єктів. Раніше ведення моніторингу стану забруднення повітря в місті здійснювалося суб‘єктами регіональної системи моніторингу довкілля — Центральна геофізична обсерваторія вела спостереження за вмістом забруднюючих речовин у атмосферному повітрі, рівнем забруднення атмосферного повітря важкими металами і бензопіреном, та одноразовими замірами в окремих точках Броварським районним відділом лабораторних досліджень Державної установи «Київський обласний лабораторний центр МОЗ України». Такі обсяги контролю атмосферного повітря не могли відображати реальний стан його забруднення. Тож для ефективного ведення контролю за станом забруднення повітря доцільним було створення мережі стаціонарних постів автоматизованої системи спостереження за станом атмосферного повітря.

Три роки тому на зустрічі з керівництвом міста постало питання про екологічні заходи, які необхідно здійснити в місті для покращення екологічної ситуації. Із фахівцями Броварської СЕС ми розробили програму по контролю за станом атмосферного повітря в місті. За період 2017–2019 років, в межах чинної на той час «Програми охорони навколишнього природного середовища в м. Бровари на 2017–2019 роки» була виконана третина передбачених цією програмою заходів.

Програмою на 2020 рік передбачено розширення існуючої мережі вимірювальних приладів для автоматизованого контролю стану атмосферного повітря в місті (далі — мережа), для чого необхідне додаткове обладнання. Зокрема, компактні станції автоматичного спостереження, в тому числі — багатокомпонентні газоаналізатори 604ЕХ20-С-ХХХХ, мобільні переносні багатокомпонентні газоаналізатори типу 604ЕХ20-П.

Побудова системи контролю забруднення атмосферного повітря та її функції

Враховуючи наявність в місті декількох відокремлених територій промислових зон, житлових багатоповерхових районів, житлових малоповерхових територій, побудова системи контролю забруднення атмосферного повітря повинна мати у своєму складі прилади, які розташовані рівномірно по всій території міста, як в промислових зонах, так і в житлових.

Спрощені автоматичні метеостанції мають визначати напрям вітру, тиск, вологість, кількість опадів

Увага! Стаття публікується частково

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!