Новини

Повернутися до переліку новин

Поради для економії води

В середньому одна людина в день використовує в домогосподарстві біля 150 л. питної води. В дійсності для пиття та куховаріння ми використовуємо тільки близько 3-4% цієї кількості. Більшість води витрачається у ванній кімнаті та туалеті. Тому саме тут можна досягти суттєвої економії води. Понадмірне, а часто просто таки марнотратливе використання теплої чи гарячої води спричинює додаткові витрати енергії та коштів. Не варто економити на питті. Навпаки рекомедується споживати щодня не менше 2,5 л рідини.

В наступному мова про те, як можна вагомо економити воду, енергію та кошти, а також вносити вагомий вклад у справу збереження природнього довкілля, при тому суттєво не відмовляючись від звичного комфорту. Економити можна інвестуючи в технічні засоби, які сприяють зменшенню витрат води. При тому, як правило подібні інвестиції не заставлять довго чекати щоб себе окупити. З іншої сторони, не менш вагомої економії можна досягнути на основі самої тільки нашої відповідальної поведінки, яка знову ж таки потребує не стільки самообмеження і відмови від звичного комфорту, як швидше та більше здорового глузду.

ЕКОНОМІЯ ВОДИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНІЧНИХ ЗАСОБІВ

Заміна старих кранів та душових насадок на більш ефективні

Старі крани і душові насадки пропускають до 35 літрів води за хвилину. Натомість нові економні здатні створювати повітряно-водяну суміш, завдяки чому витрати води зменшуються до 4,5 літрів за хвилину, без відмови на відповідний комфорт!

В сім’ї з 4-х чоловік можна скоротити споживання води на 1/3 шляхом послідовного переобладнання змішувачів спеціальними пристроями – економічними аераторами (перлаторами).

Зі звичайним аератором Ваш змішувач споживає за одну хвилину 12-15 літрів. Переважно це тепла вода, яку підігрівають дорогими енергоносіями. Обладнавши перлатором змішувач, Ви отримаєте повноцінний, надзвичайно лагідний струмінь повітряно-водяної суміші, який витрачатиме замість 12-15 літрів за хвилину лише 4-6 літрів.

Візуально відрізнити економічний аератор (перлатор) від звичайного аератора (при умові, що звичайний аератор виготовлений не в Китаї) можна за кольором пластикової вставки. Градація наступна:

1. Звичайний аератор, витрата 12-15 л/хв. – синій або сірий колір вставки;
2. Економічний аератор 8 л/хв. – зелений;
3. Економічний аератор 4,5-6 л/хв – червоний;
4. Економічний аератор 2, 5 – 3 л/хв. – салатовий;
5. Економічний аератор 1, 5-2,5 л/хв. – жовтий, помаранчевий.

Також обмежувачі сили струменю в душі можуть зменшити використання води на 3-6 літрів в хвилину (20-35%) при однаковій зручності.

Перевірка та заміна прокладок

Важливо перевірити прокладки в кранах та справність зливних бачків.

Якщо постійно витікає чи навіть тільки капає вода з крану, то в результаті можна втратити чимало води.

Кап … Кап … Кап … З крану, з якого капає вода (10 капель за хвилину), в місяць витікає біля 170 літрів води, а в рік відповідно понад 2000 л.

На нову прокладку потрібно витратити мінімум коштів, а якщо маємо відповідний інструмент, то можна навіть самому її замінити.

Економні бачки зливу

Мінімум один – два кубометри води допоможе заощадити імпортний компакт із двома клавішами зливу на бачку: одна дає ощадливий злив, друга – звичайний.

Тільки при 5-разовому використанні туалету щодня однією особою при застосуванні старих зливних бачків витрачається біля 45 літрів чи відповідно біля 1/3 середньо-денних витрат води. Це є вагомою причиною для встановлення ощадливих бачків з двома клавішами зливу. На основі цього буде використовуватись тільки 3 чи 6 літрів замість постійно 6 чи навіть до 10 літрів води при кожному зливі. Таким чином одна сім’я з чотирьох осіб може економити в рік до 40 000 літрів води.

З одного туалетного зливного бачка із зношеними прокладками може витікати до 20 літрів води кожної години. В сумі за день це 500 літрів, а в рік 178 000 літрів. Тому важливо регулярно контролювати і при необхідності замінювати прокладки в зливних бачках.

Що екологічніше: пральна машина – чи прання вручну?

Всупереч розхожій омані, сучасні пральні машини витрачають воду ощадливіше, ніж господині (господарі?) при ручному пранні. Зрозуміло при умові, що прилад не працює практично в холосту з “одною носовою хустинкою” але є завантажений відповідно до вимог із експлуатації.

ЕКОНОМІЯ ЗАВДЯКИ ВІДПОВІДНІЙ (ВІДПОВІДАЛЬНІЙ) ПОВЕДІНЦІ

Душ замість ванни

Використовувати душ замість прийняття ванни, оскільки при душі можна використовувати в декілька разів менше води, а відповідно і енергії та коштів на її підігрівання.

Душ не найкраще місце для довгих медитацій

Навіть не дуже суттєво скорочуючи час свого знаходження під душем можна економити ще до 30% витрат води.

“Мати голову” та “знайти правильну міру”

При митті рук не відкривати кран до краю. Як правило, достатньо відкрити його лиш на половину, а то й менше.

При наявності змішувача часто ми схильні при митті рук автоматично також потягти його ручку вверх до упору, завдяки чому випускається води в декілька раз більше ніж дійсно необхідно.

Віднайти та використовувати оптимальне положення змішувача

Так само не обов’язково ставити змішувач в таке положення, щоб “обпектися”. Натомість необхідно попередньо віднайти положення змішувача, яке забезпечить оптимальну температуру води.

Зменшуємо температуру води – зміцнюємо здоров’я?

Здоровій дорослій людині взагалі можна відмовитись від використання гарячої чи навіть теплої води для миття рук.

Не залишати без необхідності кран відкритим (закривати)!

При митті рук, як правило відкриваємо воду, і коли вже помили, закриваємо кран. При тому від 15-20 л води витікає намарно під час того, як ми намилюємо руки. Для зменшення подібного марнотратства необхідно частіше закручувати кран. Без втрати для забезпечення належної гігієни при митті рук можна заощаджувати до 70% води.

Також під час чищення зубів і бриття часто на протязі багатьох хвилин питна вода витікає в стоки. Як цьому можна зарадити? Закриваючи кран. Але оскільки закривати та відкривати декілька раз кран під ряд не дуже зручно, то можна рекомендувати використовувати під час чищення зубів завжди спеціальний стакан, який відразу на початку заповнити водою. Його вмісту вистачить для полоскання зубів, а також зубної щітки. Те ж саме стосується гоління.

Джерело: ecoclubua.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!