Новини

Повернутися до переліку новин

Позапланова перевірка на підставі звернення фізичної особи: терміни та наслідки для підприємства

У грудні для журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства» Андріан Миколайович Шкапенко, начальник відділу екологічного державного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції у Миколаївській області розповів про можливі наслідки для підприємства у випадку позапланової перевірки на підставі звернення фізичної особи.

Нагадаємо, Наказом Міністерство енергетики та захисту довкілля України від 26.11.2019 № 450 "Про затвердження Уніфікованої форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 27.12.2019 за №1293/34264, затверджено уніфіковану форму Акту відповідно до рекомендацій Державної регуляторної служби.

Із Наказом можна ознайомитись ТУТ

Критичність стану навколишнього природного середовища, який невпинно набуває рис негативного тренду та усвідомлення суспільством незворотності втрат цінних природних ресурсів, є поштовхом до формування масової екологічної культури високого рівня. Вона проявляється у спробі здолати членами громадянського суспільства екологічний правовий скептицизм екологічних порушників — недобросовісних суб’єктів господарювання. У такому протистоянні громадськість, втілюючи в життя гасло міжнародної неурядової природоохоронної організації Грінпіс (англ. Greenpeace) — «Думай глобально, дій локально», дедалі частіше вдається до такої форми непрямого впливу, як звернення фізичної особи.

Саме звернення фізичної особи належить до невичерпних конституційних прав людини і громадянина (ст. 40 Конституції України) та знаходить більш детальну правову регламентацію в межах Закону України «Про звернення громадян» від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР (далі — Закон № 393) і Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 5 квітня 2007 року № 877-V (далі — Закон № 877).

Варто зазначити! Авторитетність цього права в екологічній сфері слід розглядати з урахуванням «правового симбіозу» з числа інших, закріплених в Конституції України, а саме:
забезпечення екологічної безпеки та підтримання екологічної рівноваги є обов’язком держави (ст. 16);
кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечується вільний і всебічний розвиток її особистості (ст. 23);
кожен має право на підприємницьку діяльність (ч. 1 ст.4 2);
кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди (ч. 1 ст. 50);
кожен зобов’язаний не заподіювати шкоду природі (ст. 66).

Звернення фізичної особи включено вітчизняним законодавцем до переліку «лімітованих» підстав для здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) у формі перевірки (абз. 5 ч. 1. ст. 6 Закону № 877).

Кожного разу, коли законодавець встановлював черговий мораторій на проведення перевірок (2014-2015 рр. та 2017-2018 рр.), підстава для проведення позапланового заходу як зверення фізичної особи завжди залишалася, змінювалися лише умови її реалізації. Тобто завжди зберігався механізм захисту фізичними особами своїх прав у сфері навколишнього природного середовища.

Наразі є достатні підстави вважати, що здійснення позапланової перевірки на підставі звернення фізичної особи є найбільш об’єктивним за своїм змістом заходом державного нагляду (контролю). Однак він супроводжується декількома нормативно-правовими нюансами для всіх учасників державного нагляду (контролю).

У випадку коли екологічне правопорушення є локальним, тобто має значення для певного кола осіб, що проживають на території, яка зазнає впливу негативних наслідків заходи щодо його припинення можуть вживатися одночасно як окремими особами, так і спільнотою….

Стаття публікується частково. Повний текст роз’яснення — у №12 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!