Новини

Повернутися до переліку новин

Практичні реалії управління небезпечними відходами: електротехнічними, радіоактивними та медичними

Про небезпечні відходи та відходи електронного/електротехнічного обладнання

Батарейки, акумулятори, побутова техніка та персональні комп’ютери, які вийшли з ладу, на відміну від більшості звичайних пристроїв, перетворюються не просто на відходи, а на небезпечні відходи. Тобто такі відходи, що становлять або можуть становити значну небезпеку для здоров’я людини та довкілля. На сьогодні електронні відходи складають велику частину серед усіх відходів ТПВ, і їх кількість щороку зростає.

Екологічна шкода від захоронення: Перш за все варто у свідомити, що електроні відходи багатокомпонентні, термін їх розкладання у природі може розтягнутися на сотні років. Крім того, в складі електроних відходів багато різноманітних хімічних елементів, зокрема таких, як ртуть, кадмій та ін., що здатні забруднювати ґрунти та ґрунтові води й бути токсичними для живого світу.

В статті відповіді на запитання:

  • Утилізація чи вторинне використання?
  • Технологічні рішення для переробки
  • Програми зі збору та утилізації
  • Небезпечні відходи в побуті

Про управління радіоактивними відходами

Закон України «Про поводження з радіоактивними відходами» від 30 червня 1995 року № 255/95-ВР (далі — Закон № 255) дає визначення радіоактивних відходів як матеріальних об’єктів та субстанцій, активність радіонуклідів або радіоактивне забруднення яких перевищує межі, встановлені чинними нормами, за умови, що використання цих об’єктів та субстанцій не передбачається.

Згідно зі ст. 11 розд. 5 Закону № 255 право на поводження з радіоактивними відходами мають юридичні та фізичні особи, у яких є виданий у встановленому порядку дозвіл органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на здійснення відповідного виду діяльності (ліцензіати).

Радіоактивні відходи (РАВ) класифікуються за різними ознаками: агрегатним станом, періодом напіврозпаду, питомою активністю, складом випромінювання і т. ін.

В матеріалі про головне:

  • Упаковка і температурний режим
  • Подальша доля радіоактивних відходів

Особливості управління небезпечними медичними відходами

За різними оцінками щорічно в регіонах України утворюється від 350 до 380–400 тисяч тонн медичних відходів.

За останні роки сталося декілька резонансних випадків порушення порядку поводження з небезпечними медичними відходами. Було виявлено розміщення таких відходів на полігонах твердих побутових відходів та стихійних звалищах. Медичні відходи несуть епідеміологічну небезпеку, оскільки можуть стати джерелом зараження людей чи тварин, нести серйозну небезпеку для навколишнього середовища.

В Україні на законодавчому рівні порушують питання щодо недопущення виникнення ситуацій, які можуть призвести до негативного впливу на людину та довкілля. Тому й розроблено Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року, затверджену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 820-р, яка спрямована на розв’язання проблем, у т. ч. з медичними відходами.

Відповідно до Національної стратегії управління відходами «відходи, утворені у процесі медичної діяльності, несуть потенційно вищий ризик для людей, ніж будь-який інший тип відходів».

Детально розглянемо щодо:

  • Що є небезпечними медичними відходами?
  • Їх поділ на категорії та як правильно їх утилізувати?
  • Як правильно сформулювати вимоги до підприємства, що працює в сфері поводження з медичними відходами, саме в частині наявності необхідної ліцензії?

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія статті — у №10, 2019 журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!