Новини

Повернутися до переліку новин

Про облік викидів забруднюючих речовин при виробництві теплової енергії з біомаси

Григорій Гелетуха, голова правління Біоенергетичної асоціації України


Юридична особа здійснює виробництво теплової енергії з біомаси на десятьох теплогенеруючих об’єктах (котельних) в межах одного населеного пункту. Обсяг викидів забруднюючих речовин на більшості об’єктів не перевищує 500 т/рік. Яким чином на підприємстві має здійснюватися облік викидів забруднюючих речовин та плата за викиди, а зокрема викиди двооксиду вуглецю?

Відповідь: Пунктом 240.7 ст. 240 Податкового Кодексу України (далі — ПКУ) визначено, що не є платниками податку за викиди двоокису вуглецю суб’єкти, зазначені у п. 240.1 ст. 240 ПКУ, якими здійснюються такі викиди в обсязі не більше 500 тонн за рік.

У разі, якщо річний обсяг викидів двоокису вуглецю перевищує 500 тонн за рік, суб’єкти зобов’язані зареєструватися платниками податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбулося таке перевищення. Такі платники зобов’язані скласти та подати податкову звітність, нарахувати та сплатити податок за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення, у порядку, передбаченому ПКУ.

Разом з тим п. 242.4 ст. 242 ПКУ встановлено, що база оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю за результатами податкового (звітного) року зменшується на обсяг викидів у розмірі 500 тонн за рік.

Враховуючи викладене та припис п. 250.9 ст. 250 ПКУ, рекомендуємо запропонувати платникам податку, у яких у 2019 році розрахунковий, сумарний за всіма стаціонарними джерелами, обсяг викидів двоокису вуглецю:

 не перевищує граничний обсяг викидів  перевищує граничний обсяг (500 тонн)

 — подати до контролюючого органу за місцезнаходженням стаціонарного джерела забруднення заяву про відсутність у звітному році об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю із додатком розрахунку оцінки обсягів таких викидів

 
— зареєструватися платником податку за викиди двоокису вуглецю та подати до контролюючого органу за місцезнаходженням стаціонарного джерела забруднення заяву про звітний період, у якому планується виникнення об’єкта оподаткування викидів двоокису вуглецю, із додатком розрахунку оцінки обсягів таких викидів
 

При цьому платники декларують податкові зобов’язання за викиди двоокису вуглецю в частині обсягів викидів, що перевищують граничний обсяг, починаючи із звітного (податкового) періоду, у якому досягнуто граничного обсягу таких викидів.

Увага! Стаття публікується частково! Повна версія – у журналі №7, 2020 «ECOBUSINESS. Екологія підприємства»

У статті експерт надає відповіді на інші актуальні запитання:

  • Як визначити розмір СЗЗ для котельних і висоту димової труби?
  • Чи потрібно проводити громадські слухання з ОВНС для проєкту будівництва, що не підпадає під ОВД?
  • Яким має бути розмір СЗЗ для підприємства, що має намір здійснювати виробництво компосту з ТПВ у межах населеного пункту?
  • Чи потрібний проєкт з ОВД для ТЕЦ, що працює на біопаливі?

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!