Новини

Повернутися до переліку новин

Про ситуацію з обліком відходів в Україні

Центром економіко-правових досліджень тривалий час провадиться системна наукова робота з вивчення проблеми утилізації та переробки твердих побутових відходів.

Було встановлено, що на місцевому рівні відсутній єдиний зважений системний централізований підхід вже на самому етапі обліку обсягу відходів та їх складу, що у принципі унеможливлює підготовку будь-яких розумних змін та рекомендацій щодо реформування галузі та вдосконалення стосунків. Так, в окремих містах облік відходів ведеться за їх обсягом, в інших – за вагою (масою), в деяких не ведеться взагалі.

Так, приміром, у м. Миколаїв за 2015 рік було загалом накопичено та переміщено на звалища (полігони) 905799 м3 відходів. Населення Миколаєва становить 487 тис. громадян, тобто, за арифметичними підрахунками за рік на одного мешканця Миколаєва в середньому припадає 1,86 м3 відходів.

У м. Харків на два полігони в 2015 році загалом було доставлено (вивезено) 3121000 м3 відходів, при цьому, зважаючи на кількість населення міста Харків (1,43 млн. мешканців) обсяг вироблених відходів на 1 особу за рік становить 2,18 м3.

У м. Херсон облік відходів ведеться за масою: в 2015 році на полігон було доставлено 60488000 тон. відходів, виходячи з кількості населення (296 тис. осіб) – на одного мешканця міста припадає майже 205 кілограмів відходів на рік.

У м. Києві на рік виробляється понад 1,2 млн. тон відходів (6 млн. м3), тобто, виходячи з кількості населення м. Києва (майже 3 млн. осіб) – на одного мешканця припадає до 400 кг. (2 м3) відходів, тощо.

Щодо ситуації з морфологічним (якісним) складом відходів:
- харчові відходи, їх склад у загальному обсязі (масі) є таким: м. Кропивницький – 64,4%, м. Харків  – 59,32%, м. Ужгород – 10%, м. Луцьк – 25%, м. Хмельницький –40%, м. Одеса – 25%.
- будівельні відходи: у м. Хмельницький обсяг будівельних відходів становить 8%, а от у м. Ужгород разом з камінням, зметами з вулиць ця категорія чомусь сягає аж 40%, в. м. Кіровоград (Кропивницький) – 6,2 %, в м. Тернопіль – 6,5% тощо.

У м. Херсон, м. Івано-Франківськ, м. Черкаси, м. Києві (та в більш ніж половині обласних центрів) облік морфологічного складу відходів взагалі не ведеться (відповідь на запитання Центрові не була надана взагалі), м. Полтава та м. Чернівці, приміром, категорично заперечили факт «інвентаризації» відходів у принципі.

Так, Центр економіко-правових досліджень пропонує запровадити єдину комплексну централізовану звітну систему обліку твердих побутових відходів, цілісного детального аналізу їх морфологічного складу, запровадження єдиних стандартів обліку, звітності та контролю за дотриманням таких стандартів і правил.

Читайте унікальний практикум у номерах журналу «Екологія підприємства» — «Управління відходами — 2017: 50 головних запитань. Міжнародний досвід. Практика України».

Джерело: редакцiя журналу «Екологія підприємства»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!