Новини

Повернутися до переліку новин

Пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного кодексу

Пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного кодексу обговорювали учасники на національний ECOBUSINESS FORUM-2021: «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА: як досягти балансу», організованому Професійною асоціацією екологів України 21-22 жовтня у м. Києві

Проблематика

Згідно чинного законодавства, а саме пп. 4-1 ч.1 ст. 69-1 Бюджетного кодексу до надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать: 55 відсотків екологічного податку, де до бюджетів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) - 25 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 30 відсотків. 

При цьому відповідно до п. 16-1 ч. 2 ст. 29 екологічний податок (100 відсотків), що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі.

Як приклад,  Маріупольська міська рада кожного року ефективно використовує кошти місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища. Так, у 2017 році освоєння коштів місцевого фонду ОНПС склало 91,7 %, у 2018 році – 95,6 %, у 2019 році – 94 %, у 2020 році – 85%. 

Пропозиції щодо внесення змін до Бюджетного кодексу:

  • п. 16-1 ч.2 ст. 29 Кодексу виключити;
  • додати новий п. 7-5 ч.3 ст. 29 Кодексу у редакції «20 відсотків екологічного податку (включно екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету, та екологічного податку, визначеного пунктом 7-4 частини третьої статті 29 цього Кодексу, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);»;
  • викласти пп. 4-1 ч.1 ст. 69-1 Кодексу у такій редакції «80 відсотків екологічного податку (включно екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, крім екологічного податку, визначеного пунктом 7-4 частини третьої статті 29 цього Кодексу, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі), у тому числі: до бюджетів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) - 50 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 30 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 80 відсотків;». 

Варіант розподілу екологічного податку (включно екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, крім екологічного податку, визначеного пунктом 7-4 частини третьої статті 29 цього Кодексу, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі), коли на бюджети місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) надходило 50 відсотків вже застосовувався у 2012 році.

Ефект, який отримають територіальні громади – це збільшення можливостей у реалізації природоохоронних заходів, які будуть спрямовані окрім муніципальної (комунальної) екології, також на попередження та зниження техногенного впливу (навантаження) на довкілля (моніторинг якості атмосферного повітря, водних ресурсів, ґрунтів, біорізноманіття тощо).

Порівняльна таблиця стосовно використання екологічного податку згідно Бюджетного кодексу України

 

Зміст положення (норми) чинного законодавства

 

Наші пропозиції

БЮДЖЕТНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

Стаття 29. Склад доходів Державного бюджету України

2. До доходів загального фонду Державного бюджету України (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 1 частини другої статті 67-1 цього Кодексу) належать:

16-1) 45 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, який зараховується до загального фонду державного бюджету у повному обсязі; екологічного податку, що справляється за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад встановлений особливими умовами ліцензії строк, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);

3. Джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 1 частини другої статті 67-1 цього Кодексу) є:

 

Відсутня

 

Стаття 29. Склад доходів Державного бюджету України

2. До доходів загального фонду Державного бюджету України (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 1 частини другої статті 67-1 цього Кодексу) належать:

Відсутня

 

 

 

3. Джерелами формування спеціального фонду Державного бюджету України в частині доходів (з урахуванням особливостей, визначених пунктом 1 частини другої статті 67-1 цього Кодексу) є:

75) 20 відсотків екологічного податку (включно екологічний податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету, та екологічного податку, визначеного пунктом 74 частини третьої статті 29 цього Кодексу, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);

Стаття 30. Склад видатків та кредитування Державного бюджету України

4. Кошти, отримані до спеціального фонду Державного бюджету України згідно з відповідними пунктами частини третьої статті 15, частини третьої статті 29 та частини третьої цієї статті цього Кодексу, спрямовуються відповідно на:

 

 

6) здійснення природоохоронних заходів, включаючи захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь (за рахунок джерел, визначених пунктом 7 частини третьої статті 29 цього Кодексу);

Стаття 30. Склад видатків та кредитування Державного бюджету України

4. Кошти, отримані до спеціального фонду Державного бюджету України згідно з відповідними пунктами частини третьої статті 15, частини третьої статті 29 та частини третьої цієї статті цього Кодексу, спрямовуються відповідно на:

6) здійснення природоохоронних заходів, включаючи заходи з охорони і раціонального використання водних ресурсів, охорони атмосферного повітря та управління відходам (за рахунок джерел, визначених пунктами 7, 74, та 75 частини третьої статті 29 цього Кодексу);

Стаття 69-1. Надходження спеціального фонду місцевих бюджетів

  1. До надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать:

4-1) 55 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, визначеного пунктом 16-1 частини другої статті 29 цього Кодексу), у тому числі: до бюджетів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) - 25 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 30 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 55 відсотків;

Стаття 69-1. Надходження спеціального фонду місцевих бюджетів

1. До надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать:

4-1) 80 відсотків екологічного податку (включно екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення, крім екологічного податку, визначеного пунктом 74 частини третьої статті 29 цього Кодексу, який зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі), у тому числі: до бюджетів місцевого самоврядування (крім бюджетів міст Києва та Севастополя) - 50 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 30 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 80 відсотків;


Внесення змін до Постанови КМУ від 17.09.1996 №1147

Проблематика

Редакція деяких пунктів Постанови є вже застарілою та не підходить під реалії сучасності, зокрема, регуляції питання проведення та забезпечення моніторингу довкілля суб’єктами, в питання поводження з відходами, з забезпеченням необхідно захисту водних ресурсів в частині управління стічними (зливовими) водами.

Пропозиції до Постанови №1147.

  • П.76 Викласти у наступній редакції: 76.  «Запровадження, організація, обслуговування, утримання, забезпечення функціонування державної системи    моніторингу    навколишнього   природного   середовища, автоматизованих  геоінформаційних систем та приладів, у тому числі видатки на оплату праці працівників, впровадження   технологій   дистанційного   зондування   Землі  із застосуванням засобів автоматизації та геоінформаційних систем».
  • Додати до п.1  пункт: «Систем, мереж та споруд зливової (дощової) каналізації»
  • П. 74-1. Після слів «твердого ракетного палива» додати фразу: «безхазяйних відходів»

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!