Новини

Повернутися до переліку новин

ПСЕВДОУТИЛІЗАЦІЯ

Днями СБУ підтвердило нашу стурбованість результатами роботи по виявленню #псевдоутилізатор небезпечних відходів (далі по тексту — НВ). Цей ліцензіат давно потрапив до поля зору системи моніторингу відкритих торгів з закупівлі послуг з поводження з НВ (Код закупівлі  90520000-8). Лише у березні 2020 ця організація вигравала тендери з утилізації НВ по 3,44 грн/кг з ПДВ! Реальна собівартість із нормою прибутку складає 12-30 грн з ПДВ без вартості транспортування.

Все що Вам пропонують дешевше — обман та потенційна небезпека! Хоча й висока ціна – не є гарантією, що за Ваші кошти Вам нададуть якісну послугу.

У випадку з виявленим ліцензіатом, який забирав інфекційні відходи COVID-19 та відвозив їх на звичайне звалище — це злочинне шахрайство!

Раніше, псевдоутилізатори навіть не витрачалися на обладнання. З часом, ця ганебна практика практично припинилася. У випадку з спійманою компанією, вони мають установку. Хоча обсяги, які вони контрактували не відповідали технічним можливостям обладнання, що не могло привернути увагу.

Для унеможливлення зловживань необхідні радикальні зміни у галузі поводження з НВ:

  1. Декларування відходів від утворювача до кінцевої операції;
  2. Передліцензійна перевірка;
  3. Підвищення відповідальності як утворювачів так і утилізаторів за порушення;
  4. Запровадження нецінових критерії при закупівлях послуг з поводження з НВ;
  5. Впровадження інституції розширеної відповідальності виробника по відношенню до НВ.

На наш погляд, ситуація, яка була виявлена СБУ є попереджувальним сигналом для шахраїв та фіктивних утилізаторів. Хочеться дуже вірити, що виявлені порушення не будуть спущені на гальмах. Подвійні правили дуже негативно впливають на інвестиційні плани галузі поводження з відходами. Що особливо гостро стало відчутним саме під час пандемії, коли робити вигляд утилізації стає дуже небезпечним. Поводження з медичними відходами лишається в плачевному стані. Таке становище продиктоване кількома факторами: хронічне недофінансування медичних закладів, відносно невеликі об’єми утворення. Саме на цих аспектах необхідно сконцентрувати увагу аби вирішити проблему.

Крім того, всі відкриті тендери з переможцями на «утилізацію» НВ є фікцією, бо згідно дефініції Закону України «Про відходи» «утилізація відходів - використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів». Серед всього обладнання ліцензіатів мені відома лише одна установка, яка перетворює НВ у теплову енергію. Решта інсенераторів країни здійснює знешкодження — «зменшення чи усунення небезпечності відходів шляхом механічного, фізико-хімічного чи біологічного оброблення». Такі підміни понять призводять до жахливих маніпуляцій на ринку. Так минулого року в м. Дніпро було проведено тендер на утилізацію гальванічних шламів, а по факту ліцензіат захоронив ті шлами. Нажаль, багато таких злочинів не цікавлять слідчі органи, що знов таки стимулює забруднення нашого спільного довкілля заради наживи одиниць.

Інформація підготована спеціально для Ecobusiness Group Кирилом Косоуровим, Головою комітету управління відходами ПАЕУ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!