Новини

Повернутися до переліку новин

П’ять принципів ефективної системи управління відходами: європейська модель

П’ять принципів, які захистять довкілля, назвав Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, – пише видання НВ Преміум.

З 470 млн тонн промислових та побутових відходів, які щороку утворюються в Україні, переробляється лише незначна частина, решта накопичується на сміттєзвалищах. Схожа ситуація мала місце у країнах Європи приблизно п’ятдесят років тому. Що ж допомогло країнам Євросоюзу впоратися з цією проблемою?

Починаючи 70-х років двадцятого століття на європейському просторі поступово формувалась нова культура поводження з відходами. Цьому сприяло і прийняття у 1975 році Рамкової директиви про відходи. Ще одним вирішальним кроком стало прийняття у 2008-му Директиви 2008/98, яка реалізує стратегію по переходу до моделі циркулярної економіки та наголошує на концепції щодо ієрархії управління відходами, показуючи послідовність найбільш бажаних способів діяльності, які в результаті призводять до скорочення обсягів відходів.

Ось ці п’ять основних принципів:

  1. Краще запобігати виникненню відходів, ніж потім боротися з ними. Державою мають бути створені такі умови виробникам, щоб їхня продукція після використання утворювала мінімальну кількість відходів, що можуть потрапити на звалище.
  2. Повторне використання. Тобто використання продуктів чи їх компонентів, що не стали відходами, повторно для тієї ж мети (наприклад, автозапчастини, електроприлади, меблі, одяг та інше). Подібні речі збирають у спеціальних центрах, де вживані товари оновлюють й продають за принципом секонд-хенду.
  3. Рециклінг, або переробка матеріалу відходів в інший продукт. За таким принципом переробляють скло, чорні та кольорові метали, папір, текстиль, пластик, дерево. Сортування сміття на фракції (скло, папір, метал, пластик) потрібне саме для полегшення рециклінгу.
  4. Відходи в енергію. Переробка сміття в електричну і теплову енергію відбувається завдяки сміттєспалювальним установкам. На сьогодні від 23% до 58% твердих побутових відходів у країнах Євросоюзу підлягає спаленню. Також широкого поширення набувають біогазові установки, які працюють на місці звалищ або місць скупчення сільськогосподарських відходів.
  5. Захоронення. На полігони мають потрапляти тільки ті відходи, які не підлягають утилізації іншим способом. Сучасні полігони в Євросоюзі дуже відрізняються від звичних нам, оскільки передбачають складну інженерну систему, яка перешкоджає проникненню шкідливих речовин в ґрунт або підземні води.

Слідування такій пріоритетності допомогло країнам ЄС досягти значних результатів; при цьому в рамках цих загальних принципів кожна з країн Євросоюзу має власні практики різних способів утилізації відходів. Такий підхід наближає до втілення ідею моделі циркулярної економіки, в основі якої лежить розумне споживання за принципом «бери, виробляй, повторно використовуй».

Наша країна лише розпочала свій рух до втілення ідей циркулярної економіки, тож спираючись на Національну стратегію управління відходами, наразі потрібно направити більше сил та уваги у цьому напрямку.

Пресслужба ЕБГ за матеріалами https://nv.ua/ukr/.

Запрошуємо інженерів і керівників відділів охорони навколишнього середовища на курс підвищення кваліфікації «Управління небезпечними відходами на підприємстві: збирання, зберігання, класифікація та дозвільна документація», що відбудеться 30 квітня 2024 року.

На курсі детально розглянемо: 

  • тимчасове зберігання небезпечних відходів на підприємстві: порядок, вимоги і терміни;
  • класифікація відходів: небезпечні та дзеркальні відходи за Національним переліком ліцензування господарської діяльності: на що звернути увагу здобувачам ліцензії на управління небезпечними відходами;
  • порядок передачі відходів спеціалізованим підприємствам: договори й отримання дозвільних документів;
  • дозвіл на здійснення операцій з оброблення відходів: терміни та порядок отримання відповідно до нового ЗУ «Про управління відходами».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!