Новини

Повернутися до переліку новин

Реєстрові карти об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів: дерегуляція в дії

На виконання статті 27 Закону України «Про відходи» і з метою систематизації та уніфікації інформації щодо об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, здійснення контролю за їх станом, оцінки обсягів утворення відходів і рівня їх безпеки затверджено Порядок ведення реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, оброблення та утилізації відходів (надалі – РК) та Інструкцію щодо її складання.

Встановлено, що РК оновлюється щорічно, складається за матеріалами інвентаризації на підставі всього комплексу наявної інформації, включаючи матеріали виробничої паспортизації відходів, дані прибутково-видаткових документів, дані спеціальних робіт, відомості спеціально уповноважених органів виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Не дивлячись на відносну простоту даних, необхідних для заповнення РК, Інструкція передбачає, що за відсутності потрібних даних щодо ОУВ чи ООУВ власники цих об'єктів здійснюють на вимогу місцевої державної адміністрації потрібний обсяг досліджень чи робіт, достатній для заповнення відповідної форми реєстрової карти. Обсяг і терміни проведення відповідних робіт погоджуються з місцевою державною адміністрацією, відповідальною за ведення реєстру об'єктів утворення, оброблення та утилізації відходів.

Саме питання відсутності конкретних даних, необхідних для заповнення РК, та необхідність їх погодження, досить часто перетворює просту процедуру надання даних на довготривалі відносини з уповноваженим органом.

Іншим каменем спотикання є погодження РК з територіальними органами Держспоживпродслужби. При цьому, Інструкція не містить термінів такого погодження, а на рівні закону вказане погодження взагалі відсутнє.

Дана зарегульованість процедури складання РК не має нормативних підстав та не відповідає основним принципам державної регуляторної політики, що і стало наслідком прийняття відповідного рішення Державної регуляторної служби від 21 серпня 2020 р. № 26 «Про необхідність усунення Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України порушень принципів державної регуляторної політики згідно із вимогами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»».

Як наслідок, Міндовкілля оприлюднено проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Мінекобезпеки від 17 лютого 1999 р. № 41».

Вказані зміни спрямовані на:

  виключення погодження даних щодо ОУВ чи ООУВ з місцевою державною адміністрацією,
  виключення погодження РК з територіальними органами Держспоживпродслужби.
 

ПАЕУ вітає вказані зміни, вдячні Державній регуляторній службі, Міндовкіллю за діалог та конструктивний підхід до вирішення проблемних питань.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!