Новини

Повернутися до переліку новин

Робота еколога в умовах воєнного часу: важливі акценти

Військова агресія держави-терориста проти України, зобов’язує мобілізуватися та спрощувати проведення відновлювальних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій, у тому числі щодо їх включення до таких, що не потребують оцінки впливу на довкілля.

З цією метою Верховною Радою України 15 березня 2022 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності у сфері довкілля та щодо цивільного захисту на період дії воєнного стану».

Передбачаючи неминучі економічні труднощі, спричинені війною, в державі запроваджено певні послаблення для суб’єктів господарювання. Водночас діють і обмеження, введені зі стратегічною метою. Як підприємству адаптуватися до умов воєнного стану? На які обмеження важливо звернути увагу? З’ясовували на сторінках журналу «ECOBUSINESS. Екологія підприємства».

Розглянемо ключові зміни у сфері охорони довкілля, запропоновані проєктом:

  1. Передбачені додаткові завданнями єдиної державної системи цивільного захисту у відбудовний період після закінчення воєнних дій.
  2. Виключено відновлювальні роботи з ліквідації наслідків збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану та у відбудовний період після закінчення воєнних дій з переліку видів планованої діяльності, які підлягають оцінці впливу на довкілля.
  3. Зупинено дію частини п’ятої статті 39 Закону України «Про тваринний світ».
  4. Зупинено дію статей 9–10 Кодексу України про надра до припинення або скасування воєнного стану на території України, щодо повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, сільських, селищних, міських і районних рад, і рад об’єднаних територіальних громад у сфері регулювання гірничих відносин.

На сьогодні є вкрай важливою задачею покращення забезпечення обороноздатності держави під час воєнного стану, спрощення дозвільних процедур та регулювання і пришвидшення відновлення інфраструктури та економіки України, повернення до нормального стану життєдіяльності громадян України після закінчення війни поряд зі збереженням довкілля. Як подолати існуючі перешкоди в здійсненні господарської діяльності? Які нові реалії роботи?

21 березня під час круглого столу в онлайн-форматі профспілки екологів ПАЕУ із заступником міністра Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів Олександром Краснолуцьким обговорювали болючі питання для екологів підприємств. Про спрощення дозвільних процедур та регулювання для пришвидшення відновлення інфраструктури та економіки України — читайте в матеріалі.

Які особливості нарахування екологічного податку в умовах воєнного стану? Яким чином діяти, якщо виробництво призупинене і немає можливості робити щоквартальний контроль якості стічних вод?

Про важливі та спірні моменти в роботі суб’єктів господарювання під час воєнного стану розібрали разом із експертами профспілки екологів ПАЕУ. В матеріалі зібрано понад 30 актуальних питань.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України в Україні введено воєнний стан із 24 лютого 2022 року. Передбачаючи неминучі економічні труднощі, спричинені війною, в державі запроваджено певні послаблення для суб’єктів господарювання. Водночас діють і обмеження, введені зі стратегічною метою. Як підприємству адаптуватися до умов воєнного стану? На які обмеження важливо звернути увагу? Та як скористатися підтримкою наданою державою? З’ясовуємо в матеріалі.

У статті про головне:

  1. Післяпроєктний моніторинг: нормативне регулювання
  2. Післяпроєктний моніторинг: військове вторгнення з 24 лютого 2022 року: ключові зміни
  3. Які дії суб’єкта господарювання у випадку неможливості проведення післяпроєктного моніторингу?
  4. Чи планується застосування дерегуляційних процесів щодо звільнення від відповідальності?
  5. Які питання має вирішити держава в контексті післяпроєктного моніторингу?

Журнал «ECOBUSINESS. ЕКОЛОГІЯ ПІДПРИЄМСТВА» вже 10 років допомагає екологам на підприємстві працювати безперебійно і в балансі із вимогами природоохоронного законодавства. Подбайте про передплату на ІІ півріччя 2022 року аби залишатися в курсі важливих змін і завжди тримати руку на пульсі.


З питань передплати:
0 800 215 522 (безкоштовно в межах України)
+38 066 690 87 10 (WhatsApp, Viber, Telegram)
sales@techmedia.com.ua


Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!