Новини

Повернутися до переліку новин

Шкідливі фактори, що діють на організм працівників полігонів твердих побутових відходів

Побутові відходи вносять вагомий внесок у забруднення навколишнього природного середовища. Вони утворюються в процесі життя і діяльності людини всюди, де вона знаходиться: у житлових будинках, виробничих підприємствах, адміністраціях, громадських організаціях, невиробничих установах, лікувальних, торгівельних та інших закладах.

Це найбільша за обсягами накопичення група відходів споживання, яка відрізняється від усіх інших відходів за своїм походження та складом. Специфічною відмінністю твердих побутових відходів (ТПВ) є велика різноманітність і непередбаченість їх складу. Через присутність в твердих побутових відходах органічних компонентів (особливо харчових відходів) з високою вологістю, які швидко загнивають і біологічно розкладаються, вони є джерелом антисанітарії та екологічного забруднення оточуючого природного середовища. Тверді побутові відходи створюють санітарно-гігієнічну та епідеміологічну небезпеку внаслідок неприємних запахів та шкідливих хімічних сполук, які можуть бути присутні або утворюються в них при біологічному розкладанні органічних компонентів відходів, а також внаслідок присутності в них збудників інфекційних та паразитарних хвороб та внаслідок високої бактеріальної і гельмінтологічної забрудненості.

Основним, на теперішній час, способом видалення  відходів є вивіз їх на полігон ТПВ з наступним захороненням.

Серед основних  професій на полігоні ТПВ  можна визначити приймальника контрольно-пропускного пункту (далі КПП), планувальника та бульдозериста. Приймальник КПП  контролює прибуття транспортного засобу з відходами та наявність необхідної документації. Планувальник організовує роботу механізмів і розвантаження транспорту на розвантажувальному майданчику. Бульдозеристи розрівнюють та ущільнюють відходи на робочих картах.

При взаємодії з ТПВ працівник полігону  піддається дії таких небезпечних та шкідливих факторів: хімічних (фенол, формальдегід, ангідрид сірчаний, сірководень, вуглецю оксид, діоксид азоту тощо), фізичних: мікроклімат (підвищена або знижена температура навколишнього середовища, шум і вібрація від транспортних засобів та устаткування, біологічних (збудники інфекційних та паразитарних хвороб).

Для попередження несприятливого впливу на стан здоров’я працюючих шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища працівники полігону ТПВ повинні проходити обов’язкові попередні та періодичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 № 246  «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників  певних категорій». Крім того, працівники полігону ТПВ повинні бути забезпечені спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту. Велике значення в профілактиці несприятливого впливу шкідливих і небезпечних факторів виробничого середовища на здоров’я працюючих  має забезпечення їх санітарно-побутовими приміщеннями (гардеробні, душові, умивальні, туалети, приміщення для прийому їжі, приміщення для обігріву або охолоджування та інші). Для надання першої допомоги при  поганому самопочутті або травмах на кожній експлуатаційній дільниці полігона побутових відходів повинна бути аптечка із запасом медикаментів  та перев’язочних матеріалів, яку необхідно періодично  поповнювати (залежно від терміну придатності медичних засобів).

Джерело: mk.dsp.gov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!