Новини

Повернутися до переліку новин

Скло чи пластик? Науковці дійшли висновку, що скляні пляшки не менш шкідливі, ніж пластикові

Виробництво скляних пляшок для будь-яких напоїв має більший негативний влив на навколишнє середовище, ніж виробництво пластикових. Такий висновок зробила група науковців з Саутгемптонського університету, що у Великій Британії. Вони проаналізували життєвий цикл тари для напоїв у країні та те, як кожен з видів пакування впливає на навколишнє середовище, – про це розповідає hromadske.ua.

Результати свого дослідження науковці Еліс Брок та Ян Д. Вільямс опублікували у журналі Detritus. Науковці з'ясували, що виробництво тари зі скла для усіх видів напоїв у Великій Британії мало найбільший влив на довкілля. Це пов'язано з особливостями її первинного виробництва. Природному середовищу шкодить витяг композитних матеріалів, їх плавлення при високих температурах та значні викиди парникових газів з цих розплавів.

Також до найбільших матеріалів-шкідників у Великій Британії вчені віднесли первинний алюміній. Для його виробництва використовують боксити, що добуваються в Австралії. Водночас використання вторинного алюмінію з перетоплених матеріалів завдає значно меншої шкоди навколишньому середовищу.

Банки з переробленого алюмінію автори дослідження вважають найкращим видом пакування для газованих напоїв. Для молока та фруктових соків найбільш екологічно чистими є коробки Tetra Pak та картонні коробки.

Водночас у пластикових пляшок науковці знайшли багато недоліків: їх виробництво збільшує кількість твердих побутових відходів, руйнує озоновий шар та сприяє викиду вуглецю в атмосферу. Однак вторинна переробка пластику призводить до скорочення полімерних ланцюгів, а отже пакування матиме більш низьку якість.

Джерело: https://hromadske.ua/

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!