Новини

Повернутися до переліку новин

Спалити сміття красиво і з користю. Найкрасивіші сміттєспалювальні заводи

Весь світ прагне мінімізувати кількість відходів і знайти способи їх переробки. Але, на жаль, навіть просунуті в екологічному плані країни все ще виробляють занадто багато відходів, які повторно використовувати неможливо. І сміття доводиться так чи інакше утилізувати. Раз вже сьогодні це необхідність, так чому ж не побудувати гарний сміттєспалювальний завод?

Власне, що таке сміттєспалювальний завод? Це підприємство, де в котлах і печах спалюються різного роду відходи. Первинна функція таких заводів - утилізація сміття. Побічна - вироблення пара і нагрівання води за рахунок використання теплоти згорання.

Теплотворна здатність відходів може досягати показників окремих низькосортних видів палива. А відносно невисокий ККД компенсується тим, що відходи все одно необхідно утилізувати. Ідею використовувати сміття в якості додаткового джерела енергії стали активно просувати під час світової енергетичної кризи 1970-х років.

Сміттєспалювальні заводи, представлені в добірці нижче, роблять все для того, щоб викиди наносили якомога меншої шкоди навколишньому середовищу. Раз вже такі заводи сьогодні необхідні, то вони не повинні спотворювати ландшафт або міський пейзаж. На фото представлені найкрасивіші сміттєспалювальні заводи.

Шпіттелау у Відні, Австрія

Цей завод постачає теплом і енергією центр австрійської столиці ось уже 50 років, але таким красивим став не відразу, а після пожежі 1987 року. Тодішній обербургомістр Відня вирішив, що після ремонту завод повинен працювати з урахуванням новітніх екологічних стандартів і стати окрасою міста. З цією метою до проекту залучили знаменитого австрійського художника і архітектора Фриденсрайха Хундертвассера.

Хундертвассер заявив, що займеться заводом тільки в тому випадку, якщо шкода від спалювання сміття буде зведений до мінімуму. Його вимога врахували. Центральний димар був прикрашений величезним золотистим кулею, будівля - емалевими плитками. Після реконструкції завод урочисто відкрився і заробив в 1992 році. Сьогодні він є одним з найбільш яскравих і популярних пам'яток Відня.

Аmager Bakke в Копенгагені, Данія - завод і курорт

Розташований в Копенгагені сміттєспалювальний завод Amager Bakke заробив в 2017 році. А в 2019 році на його даху була відкрита зона відпочинку Kопенхілл з гірськолижним схилом. Будівництво заводу з використанням новітніх технологій - один з важливих етапів на шляху до амбітної мети: до 2025 року Копенгаген намір стати вуглецево-нейтральним містом.

Покриття - синтетичне. Є тут і "чорна траса", і "зелена", так що покататися і отримати задоволення зможе і новачок, і професіонал в будь-який час року. Даним проектом творці вбили відразу трьох зайців: Amager Bakke - це екологічна утилізація відходів, енергопостачання датської столиці і центр відпочинку жителів і гостей Копенгагена.

Завод у Франкфурті-на-Майні, Німеччина

Завод у Франкфурті-на-Майні був введений в експлуатацію в 1960-х роках. Потім він кілька разів ремонтувався і оновлювався з урахуванням оновлюється екологічних норм. В кінці 1990-х його 110-метрова труба знайшла свій нинішній вигляд: на всю її довжину був намальований дракон, який став одним з улюблених мотивів для фотографів.

Завод в Оберхаузені, Німеччина

Раніше це була електростанція, що виробляла енергію для гірничодобувних підприємств. Тепер, коли шахти в Рурської області на заході Німеччини закрилися, повністю перебудований і оснащений усіма можливими сучасними технологіями сміттєспалювальний завод постачає енергією в цей великий і багатонаселений регіон.

Завод в Джубіаско, Швейцарія

 

Цей завод спалив свій перший сміття в 2009 році. Розташований він посеред прекрасного гірського ландшафту в італомовні кантоні Тічино, що на півдні Швейцарії. Схожий, мабуть, на якийсь гігантський і не зовсім пізнаний літаючий об'єкт, що приземлився в одному з наймальовничіших куточків Європи.

Колишній басейн біля Парижа, Франція

Сміття тут давно ніхто не спалює, але історія цього місця досить цікава. У містечку шатне-малабрі в 1930 році побудували завод зі спалювання побутових відходів. А в 1938 році до нього прибудували басейн, воду в якому нагрівав завод. У 1950 році завод був виведений з експлуатації, а потім закрився і басейн. Довгий час будівлі були порожні, але потім знайшлися інвестори: тепер тут знаходиться культурний центр.

Раніше ЕлектроВісті писали, що спалювання сміття може виявитися не настільки нешкідливим методом утилізації відходів, як думали до цих пір. У Німеччині нові дані стали приводом для відновлення дискусії.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!