Новини

Повернутися до переліку новин

Спалювання опалого листя та сухої трави – шкідливо!

Упорядковуються території підприємств, установ, присадибних ділянок громадян. Робиться добра справа, спрямована на оздоровлення навколишнього середовища. Та нерідко такі прибирання супроводжуються спалюванням зібраного сміття, сухої трави та листя. А між тим, шкода від спалювання сміття, листя і сухої трави надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, не всі мешканці нашого міста це усвідомлюють і тому  пожежно-рятувальні підрозділи все частіше залучаються до ліквідації пожеж в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

У зв’язку з цим, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та інших рослинних залишків. Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, а й призводить до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згоранні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву та ґрунтоутворюючих мікроорганізмів. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на житлові будинки, особливо у суху та вітряну погоду. При спалюванні сухої рослинності вздовж доріг існує загроза неконтрольованого поширення вогню. Також, дим від вогнищ може надовго зависати у повітрі, при цьому погіршується видимість на дорогах. Викладені факти є непереборним доказом того, що спалювання рослинних решток несе численні загрози довкіллю та здоров’ю людини.

Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомасштабні пожежі. Швидкість поширення вогню під час яких надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним у населених пунктах є спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках т.я. це може перерости у неконтрольоване горіння, а також загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій нагадує, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Такі дії несуть загрозу навколишньому середовищу та становлять небезпеку для життя людей.

 Святошинське РУГУ ДСНС України у м. Києві

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!