Новини

Повернутися до переліку новин

Судовими рішеннями підтверджено: прибережні захисні смуги існують в силу закону

«Існування прибережних захисних смуг визначеної ширини передбачене імперативними нормами (стаття 60 Земельного кодексу України, стаття 88 Водного кодексу України).

Відтак відсутність проекту землеустрою щодо встановлення прибережної захисної смуги не свідчить про відсутність самої прибережної захисної смуги оскільки її розміри встановлені законом», - зазначається у постанові Судових палат у цивільних та господарських справах Верховного Суду Українивід 05.11.2014 по справі № 6-171цс14в.

З текстом постанови можна ознайомитися за посиланням

Аналогічну позицію викладено також у низці інших постанов цих Судових палат, зокрема від 09.09.2014 по справам № 3-40гс14 та № 3-74гс14.

Проблеми встановлення меж прибережних захисних смуг загострилися у зв’язку із прийняттям Закону України від 02.12.2010 № 2740-VI «Про внесення змін до Водного і Земельного кодексів України щодо прибережних захисних смуг».

Цим Законом були внесені зміни до статті 88 Водного кодексу України  та статті 60 Земельного кодексу України, згідно з якими межі прибережних захисних смуг всіх без винятку водних об’єктів мають встановлюватися за окремими проектами землеустрою, що розробляються в порядку, передбаченому законом.

При цьому закон, який визначає порядок розроблення таких проектів землеустрою, відсутній.

Таким чином, розроблення окремих проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних захисних смуг фактично заблоковане.

Згадані обставини сприяли поширенню «спекуляцій» на тему: «немає проекту землеустрою – немає прибережної захисної смуги», які, на жаль, мали місце і серед посадових осіб органів виконавчої влади.

Наслідком стали порушення вимог законодавства в частині недотримання обмеженого режиму господарської діяльності у прибережних захисних смугах та передачі їх у приватну власність.

У зв’язку з цим, вищенаведені судові рішення є важливими з точки зору захисту інтересів держави та мають враховуватися відповідними посадовцями, заінтересованими громадянами та юридичними особами з метою уникнення зловживань та незаконних оборудок.

Довідково:

Для врегулювання проблем встановлення прибережних захисних смуг Мінприроди був розроблений проект Закону України «Про внесення змін до Водного та Земельного кодексів України щодо земель водного фонду», який подавався Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України (реєстраційний № 2183а від 31.05.2013).

Верховна Рада України 17 квітня 2014 року у другому читанні відхилила розроблений Мінприроди законопроект «Про внесення змін до Земельного і Водного кодексів України щодо земель водного фонду» (реєстр. № 2183а).

Формально, системою «РАДА» було зафіксовано, що 79 народних депутатів проголосували за його прийняття, 20 – утрималось, 136 – не голосували.

Разом з тим, низка народних депутатів звертали увагу на фактичну відсутність у сесійній залі кворуму, пропонуючи провести перереєстрацію чи зробити перерву для консультацій, що зафіксовано у стенограмі засідання.

Як наслідок, законопроект, який у першому читанні 10 жовтня 2013 року підтримали 306 народних депутатів, не зміг бути прийнятий, хоча не було жодного голосу «проти».

Ураховуючи важливість законопроекту, Мінприроди опрацьовується питання щодо забезпечення його повторного внесення до Верховної Ради України з урахуванням вимог статті 107 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України».

З текстом законопроекту можна ознайомитися за посиланням

Міністерство екології та природних ресурсів України

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!