Новини

Повернутися до переліку новин

Свіжа шпаргалка для еколога: розбираємо актуальні питання

Кожен випуск журналу — це надійний інструмент для роботи менеджера природоохоронної діяльності. Передплачуйте та отримуйте фахові роз’яснення на болючі та спірні питання. У свіжому випуску розглядаємо теми:

Післяпроєктний моніторинг у фокусі Національної поліції

З початку березня 2021 року суб’єкти господарювання, які мають намір реалізувати плановану діяльність та здійснюють оцінку її впливу на довкілля, скерували запити до Головного слідчого управління Національної поліції України щодо зобов’язань надати інформацію про результати проведення післяпроєктного моніторингу. 

На сьогодні реєстр з оцінки впливу на довкілля передбачає більше п’яти тисяч справ, відповідно й аналогічну кількість зобов’язань суб’єктів господарювання здійснювати післяпроєктний моніторинг. Наскільки правомірні вказані запити та який стосунок має Національна поліція до контролю за проведенням післяпроєктного моніторингу, спробуємо з’ясувати в матеріалі.

Упорядковуємо документи з екологічних платежів

Екологічні платежі — це грошове зобов’язання за негатив¬ний вплив на навколишнє природне середовище, яке вносять юридичні та фізичні особи, діяльність яких негативно впливає на довкілля. Як подати звітність з екологічного податку та рентних платежів? А також про особливості впорядкування документів з екологічних платежів — з’ясовуємо в матеріалі.

Відповідальність за порушення екологічних нормативів при землекористуванні суттєво посилено: на що звернути увагу

Земля — найцінніше багатство нашої країни, і від її раціонального та ефективного використання залежить добробут народу та екологічна безпека країни, загальновідома істина. А як насправді використовуються українські землі та ґрунти? Та яка відповідальність за порушення екологічних нормативів? З’ясовуємо в матеріалі.

Деградація земель: як розрахуватися відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому середовищу?

Законодавець визначив правила, за якими усі учасники земельних відносин спрямовують зусилля щодо охорони земель та сталого землекористування. Основним спеціальним законом є Закон України «Про охорону земель», а поняття шкода, втрати і збитки в земельному законодавстві мають різні значення та виконавців розрахунків. На що звернути увагу, аби запобігти необґрунтованому вилученню земель? З’ясовуємо в матеріалі.

Розраховуємо об’єм стічних вод та сплату за їх скиди: ефективний алгоритм для уникнення помилок

Скидання зворотних вод у водні об’єкти є одним із видів спеціального водокористування і здійснюється на підставі дозволів, що видаються уповноваженими органами Держводагентства України. Як здійснити розрахунок об’єму стічних вод та не допустити помилок у сплаті за їх скид до водного об’єкта? Розбираємо на прикладі в матеріалі.

Нарахування збитків за процес законного оформлення нових джерел викидів підприємств

Поступові зміни у законодавчі та нормативні акти в сфері охорони довкілля сформували такі умови, що призводять до нарахування збитків за забруднення атмосферного повітря підприємству, яке здійснює процедуру отримання дозволу на викиди для нових джерел викидів в атмосферне повітря відповідно до чинних законодавчих вимог. У матеріалі спробуємо прослідкувати всю існуючу процедуру введення нового джерела та нарахування збитків за процес законного оформлення нових джерел викидів підприємств.

Енергоменеджмент наших днів у фокусі практики

В матеріалі розбираємо один із ключових інструментів енергоменеджменту — моніторинг енергоспоживання в Україні. Теоретичні засади відомі багатьом, а ось практичні аспекти є більш цікавими. Пропонуємо їх розглянути на прикладі особистого досвіду експерта, який співпрацює з громадами та працює у цій галузі. Які проблеми енергоменеджменту існують на українському ринку? Які ж існують якісні технології та практика впровадження енергомоніторингу? З’ясовуємо в статті.

Покроковий план дій суб’єкта господарювання під час перевірки ДЕІ

Перевірки завжди вважаються стресовими «заходами» для бізнесу. І не має значення, планова ця перевірка або позапланова, — вона все одно викликає у керівників занепокоєння з приводу її результатів. Власники та керівники суб’єктів господарювання мають навчитися захищати свої права. Але якщо сам бізнес не знатиме цих прав та не буде ними користуватися, то за нього ніхто цього не зробить. В статті підготували покроковий план дій суб’єкта господарювання під час перевірки ДЕІ.

Зрошення земель: екологічні аспекти

В умовах критичного землеробства, особливої актуальності має питання зрошення земель, коли опадів недостатньо і спостерігаються тривалі періоди посух. В матеріалі розглядаємо основні кроки здійснення оцінки впливу на довкілля (ОВД) зі зрошення земель та рекомендації щодо вибору об’єкта водопостачання.

Основні елементи благоустрою контейнерних майданчиків для побутового сміття: екологічні норми та вимоги до їх розміщення

Протягом багатьох років питання щодо облаштування й приведення у відповідність до вимог законодавства контейнерних майданчиків для сміття на території України залишається досить болючим та майже нереалізованим. І хоча на законодавчому рівні все більш-менш прописано, на практиці ми бачимо повну відсутність уявлення, як саме має виглядати контейнерний майданчик для побутових відходів й де відповідно до норм законодавства його слід розташовувати. У матеріалі з’ясовуємо, як варто облаштовувати контейнерні май-данчики та яких вимог дотримуватися. 

А також читайте свіжу шпаргалку еколога на липень 2021 та Топ-10 запитань-відповідей.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!