Новини

Повернутися до переліку новин

Транспортний податок на «розкішні» авто в 2015 році незаконний - суд

Встановлений у кінці 2014 року податок у розмірі 25 тис. грн на легкові автомобілі з об'ємом двигуна більше 3000 куб. см, які використовувалися до 5 років, може стягуватися тільки з 2016 року

Суди скасовують податкові повідомлення-рішення про сплату транспортного податку на «розкішні» авто, спрямовані в 2015 році. Так, постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 14 грудня 2015 року з справі № П / 811/3341/15 (головуючий - Роман Брега) було задоволено позов власниці «Лексус RX-350» про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ГФС в Кіровоградській області від 26 серпня 2015 року, яким позивачці визначено суму грошового зобов'язання з транспортного податку у розмірі 25 тис. грн.

Суд прийшов до висновку, що приписи податкового законодавства доводять відсутність у позивачки обов'язку сплачувати транспортний податок у 2015 році. Зокрема, виходячи з такого основного принципу податкового законодавства як стабільність (підпункт 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 Податкового кодексу), суд роз'яснив, що зміни в будь-які елементи податків і зборів не можуть вноситися пізніш як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки. Податки і збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року.

Аналізуючи цю норму права суд зробив такі висновки:

- законодавець надав час платнику податків у рамках не менше 6 місяців для того, щоб останній мав можливість проаналізувати власний бюджет і прийняти рішення щодо перебування у власності або придбання у власність об'єкта, який планується обкласти податком у новому бюджетному періоді;

- зміст норми «зміни до будь-яких елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду» слід розуміти як заборону введення в дію таких змін у новому бюджетному періоді, якщо такі зміни прийняті (набрали чинності) менш ніж за 6 місяців до його початку (це обумовлено тим, що законодавець може приймати зміни в податкове законодавство в будь-який час, однак повинен враховувати час вступу дії, на що впливає дотримання певної основи податкового законодавства).

Суд вказав час набрання чинності змін у податкове законодавство, які прийняті менш ніж за 6 місяців до нового бюджетного періоду. Роз'яснено, що у випадку з транспортним податком зміни, прийняті 28 грудня 2014, вводяться в дію з початку бюджетного періоду, наступного за плановим (тобто з 1 січня 2016 року). Це пояснюється тим, що відповідно до приписів пункту 267.5 статті 267 Податкового кодексу базовий податковий період дорівнює календарному року, а не місяцю, або кварталу.

Відзначимо, що подібні позови задовольняються і в Києві. Так, постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 12 січня 2016 року по справі № 826/18339/15 (головуючий - Ярослав Мамчур) задоволено позовні вимоги власника «Ніссан Мурано» про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення про визначення суми податкового зобов'язання з транспортного податку з фізосіб у розмірі 22 916,67 грн. Суд скасував постанову першої інстанції про відмову в позові оскільки також прийшов до висновку, що обкладання транспотрного податком можливо не раніше 2016 року: «Закон № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» був прийнятий 28.12.2014 року, тобто після 15.07.2014 року, а транспортний податок встановлений у місті Києві та затверджено відповідне положення про транспортний податок рішенням Київської міської ради від 28.01.2015 року № 58/923 «Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 23 червня 2011 № 242/5 629 », у зв'язку з чим колегія суддів приходить до висновку, що застосування контролюючим органом положень Податкового кодексу з урахуванням внесених Законом змін та рішення з метою оподаткування транспортним податком, можуть мати місце не раніше наступного бюджетного періоду, тобто не раніше 2016 року ».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!