Новини

Повернутися до переліку новин

У Харкові розпочинається реконструкція очисних споруд

КП «Харківводоканал» найближчим часом розпочне реалізацію інвестиційного проекту «Удосконалення системи мулового господарства каналізаційних очисних споруд м. Харкова», повідомляє Харківська міська рада.

За словами першого заступника генерального директора КП «Харківводоканал» Олександра Коваленко, реконструкція каналізаційного господарства міста здійснюватиметься коштом Міжнародного банку реконструкції та розвитку. Вартість проекту – 66 млн доларів. Для реалізації проекту вже було проведено тендерні торги та визначено переможця.

«Міжнародний банк його затвердив, і зараз ми знаходимося на етапі укладання договору з підрядником. Після того як договір буде підписаний, приблизно через місяць-півтора, почнеться процес проектування. І після експертизи та затвердження проекту підприємство розпочне реконструкцію очисних споруд», - повідомив заступник гендиректора.

Реконструкція каналізаційного господарства - вимушений захід, зазначають у КП «Харківводоканал». Реалізація проекту дозволить не тільки підвищити ефективність роботи очисних споруд, а й вирішити екологічну проблему і заощадити ресурси енергоспоживання.

«Концентрація хімічного забруднення стічних вод постійно збільшується завдяки миючим засобам, до складу яких входить велика кількість фосфатів та азоту. Необхідно провести модернізацію очисних споруд, щоб природним шляхом зменшити кількість шкідливих речовин, які ми скидаємо в річку Уди. Вони є найбільшими забруднювачами річок і призводять до цвітіння води та загибелі риби», - зазначив заступник директора з очисних споруд комплексу «Харківводовідведення» Юрій Шаталов.

Проект включає повну реконструкцію очисних споруд – починаючи з первинного очищення стічних вод до очищення їх біологічного складу. «Біологічне очищення кардинально зміниться і буде виконуватися з урахуванням світових методів очищення - це впровадження методів нітро-денітрифікації, яка дозволяє поглиблено чистити стічні води від азоту і фосфору. Особливість цього проекту - це будівництво комплексу з переробки мулу і вироблення з нього біогазу, з якого згодом буде отримуватися електроенергія», - сказав Олександр Коваленко.

Подібна технологія дозволить покрити витрати енергоресурсів комплексу мінімум на 70%, а також вирішить питання зберігання і утилізації мулового осаду. При цьому перероблювати мул будуть тільки на очисних спорудах № 2, сюди ж буде надходити мул з очисних споруд № 1. За попередніми оцінками, весь процес реконструкції комплексу займе близько трьох років.

Довідка: міські очисні споруди водовідведення № 2 були побудовані в 1933 році. На сьогодні до комплексу надходить близько 30% всіх стічних вод Харкова; він обслуговує чотири райони міста (Немишлянський, Слобідський, Індустріальний та Основ'янський), а також сел. Безлюдівка і сел. Васищеве. У добу до очисних споруд № 2 надходить 130-150 тис. куб. м стічних вод, з яких і утворюється 3 тис. куб. м мулу. Весь процес очищення займає 12-14 годин.

Джерело: журнал «Екологія підприємства» за матеріалами www.city.kharkov.ua

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини з екології на нашій сторінці в Facebook

Читайте також:

 

 

Розсилка новин

CAPTCHA
Мета цього запитання — довести, що ви є реальним відвідувачем і запобігти автоматизованим розсиланням спаму.
X
Завантаженя матеріалів цього розділу доступне тільки для зареєстрованих користувачів порталу.
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?
X
Читати матеріали цього розділу в повному обсязі можуть лише зареєстровані користувачі порталу
УВІЙТИ чи ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ
Забули пароль?

Щоб отримувати всі публікації
від сайту «ecolog-ua.com»
у Facebook — натисніть «Подобається»

ecolog-ua.com

Дякую,
не показуйте мені це!